Coronapandemin

Experter: Coronaviruset är skapat i ett laboratorium

Av: 

Rósanna Róbertsdóttir

NYHETER

Coronaviruset har med största sannolikhet skapats medvetet i ett laboratorium, hävdar två amerikanska experter.

Det visar virusets genetiska kod, skriver de i en debattartikel i Wall Street Journal.

Kartläggning av arvsmassan hos virus från covid-19-patienter visar att coronaviruset med största sannolikhet har skapats i ett laboratorium.

Det hävdar amerikanerna Stephen Quay, vd för ett biofarmaceutiskt företag, och Richard Muller, tidigare forskare som nu undervisar vid Berkleyuniversitetet i Kalifornien, rapporterar The Daily Mail.

I en debattartikel i The Wall Street Journal skriver de två experterna att viruset sannolikt skapats medvetet.

Texten publiceras samtidigt som spekulationerna om att viruset kan ha läckt från Wuhans virologiska institut i Kina tagit ny fart.

”Det mest övertygande argumentet till förmån för hypotesen att viruset läckt från ett laboratorium har starkt vetenskapligt stöd”, skriver experterna.

Coronaviruset undersöks i ett laboratorium i Wuhan.

Koden används av forskare

En del av virusets genetiska kod är genomsekvensen CGG-CGG, en av 36 olika sekvenser. Den kombinationen används flitigt i studier där forskare försöker lista ut hur virus kan bli mer smittsamma genom att ändra virusets gener. I övrigt anses den extremt sällsynt.

Inget naturligt förekommande coronavirus har någonsin haft den kombinationen, enligt de två amerikanerna:

”Kombinationen CGG-CGG har aldrig hittats naturligt. Det innebär att metoden som virus brukar använda för att utveckla nya färdigheter, så kallad rekombination, inte kan fungera här”, skriver de.

”Ett virus kan helt enkelt inte plocka upp en sekvens från ett annat virus om den sekvensen inte finns i något annat virus.”

WHO anländer i Wuhan.

Wuhans virologiska institut – känt för den typen av forskning

Stephen Quay och Richard Muller hävdar också att Wuhans virologiska institut, det laboratorium som pekats ut som misstänkt för att ha spridit covid-19, är känt för att göra studier där kombinationen CGG-CGG används.

De skriver att den som tror att covid-19 spridits från djur till människa måste förklara varför viruset råkat imitera en kombination som forskare använder:

”Ja, det hade kunnat hända slumpmässigt, genom mutationer. Men tror du det?”, skriver Quay och Muller.

”Åtminstone det faktum att coronaviruset, med alla sina slumpmässiga möjligheter, har valt den sällsynta och onaturliga kombination som används av mänskliga forskare – det tyder på att den ledande teorin om virusets ursprung måste vara att det läckt från ett laboratorium.”

Teorin avfärdades initialt

De senaste veckorna har flera ledande forskare propsat på att man måste utreda om viruset kan ha kommit från Wuhans virologiska institut.

Tidigare har labb-teorin avskrivits som en konspirationsteori bland många. Sedan dess har nya misstankar väckts, bland annat efter uppgifter om att tre anställda blev svårt sjuka med covid-liknande symtom redan i november 2019.

Förra veckan beordrade president Joe Biden amerikansk underrättelsetjänst att gå till botten med frågan om virusets ursprung.

 

PODD Hotet mot ”freedom day”

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Wuhan

Forskning & vetenskap