Skulle skjutas under barnkalas – tre män döms

Männen skulle mördas under ett pågående barnkalas men polisen, som följt brottsplaneringen i realtid, kunde byta ut automatvapnet mot en replika.

Idag föll domen mot de män som misstänks ha planerat mörda fiender från ett rivaliserande gäng.

Motivet tros vara ett uppmärksammat tortyrmord i Spanien.

Det har skrivits mycket om den krypterade meddelandetjänsten Encrochat. Men det är ett faktum att hackandet av den har lett till att flera brott i Sveriges undre värld har kunnat klaras upp och i flera fall förhindras.

De kriminella kommunicerade nästan uteslutande via Encrochat där de kände sig fullkomligt trygga, vilket gjorde att de diskuterade allt från genomförda brott till brottsplaner.

Polisen kunde bland annat, i realtid, följa hur personer ur en kriminell gruppering i Stockholm smidde planer att mörda två män från det rivaliserande Bredängsnätverket. I chattarna såg polisen hur männen kartlade ett av mordoffren, bytte bilder på honom och diskuterade hur och när han bäst skulle mördas.

Automatvapnet som polisen bytte ut mot en replika.
Automatvapnet som polisen bytte ut mot en replika.

Bytte ut vapnet

Morden var planerade att ske mitt på dagen den 1 augusti i fjol under ett pågående barnkalas i en lekpark i Sätra där även medlemmar från Bandidos MC deltog.

Men de två män som skulle utföra skjutningen visste inte att polisen redan var dem på spåren.

Dagen innan de tilltänkta morden bytte polisen ut det skarpladdade automatvapnet som männen tänkt använda mot en replika. När de sedan, beväpnade med replikan och klädda i svart, började röra sig mot barnkalaset kunde de gripas.

Ytterligare tre män greps sedan misstänkta för att på olika sätt varit med och planerat och anstiftat morden. Åklagaren tror att två män var tilltänkta offer men eftersom ingen av männen erkänt någonting vet man inte om fler skulle ha skjutits om vapnet varit äkta.

Tre döms

En halvtimme senare den där augustidagen kom de tilltänkta offren till parken ovetandes om vad som egentligen var tänkt att ske på kalaset. Bilder från förundersökningen som polisens spanare tagit den dagen visar hur ett stort antal barn och vuxna deltog på kalaset.

När domen idag föll i Södertörns tingsrätt dömdes två män för förberedelse till mord och grovt vapenbrott till fängelse i sju respektive fem och ett halvt år. Ytterligare en man döms för grovt vapenbrott. Men de två män som misstänktes för att ha anstiftat morden frias.

Södertörns tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att ”åklagaren hade i målet åtalat tre personer för att ha beslutat att en person skulle dödas. Tingsrätten har dock inte ansett att åklagaren kunnat bevisa att några av dem fattat ett sådant beslut. Samtliga åtalade har därför frikänts i denna del.”

Tortyrmord kan vara motiv

Däremot anser tingsrätten det bevisat att två av de tilltalade, de män som greps i Sätra med det falska vapnet, i juli och augusti 2020 förberett ett mord genom att en av dem införskaffat ett automatvapen som placerats i en bil.

– Tingsrätten har i denna del funnit att åklagaren bevisat att de två hämtade vapnet i syfte att genomföra ett mord på en eller flera personer ur ett rivaliserande gäng som befann sig i närheten, säger rådmannen Fredrik Nydén.

Motivet till att de två männen skulle mördas tros vara hämnd. En av de åtalade och nu friade männen torterades nära till döds i Spanien år 2018 och hans vän dog av skadorna. En av de män som skulle skjutas i lekparken satt under en lång tid häktad misstänkt för inblandning i det brutala dådet men släpptes.

Bilder från en husrannsakan hemma hos en av de åtalade männen visar på stök och misär. Där fann man även droger och ammunition.
Bilder från en husrannsakan hemma hos en av de åtalade männen visar på stök och misär. Där fann man även droger och ammunition.
Publisert: