Världens största sköldpaddas ägg funna

Av: TT

Publicerad:
Havslädersköldpaddan är världens största i sitt slag, och kan bli tre meter. Arkivbild från Trinidad.
Foto: David McFadden/AP/TT
Havslädersköldpaddan är världens största i sitt slag, och kan bli tre meter. Arkivbild från Trinidad.

Ett bo med ägg från den utrotningshotade jättelika havslädersköldpaddan har hittats i Ecuador. Fyndet är ovanligt, och nu hoppas myndigheterna att de små jättarna ska kunna kläckas.

Boet med ägg hittades i provinsen Manabí. Myndigheterna vill inte uppge hur många ägg som finns i boet. För att inte människor ska störa mer har en skyddande avspärrning satts upp. En termometer har också installerats.

Det är bara tredje gången de senaste fem åren som ett sådant bo med ägg hittas längs Ecuadors kust. Vid de två tidigare tillfällena, 2015 och 2017, kläcktes inget av äggen. De ägg som nu hittats bör kläckas inom två månader om allt går som det ska.

Havslädersköldpadda är världens största havssköldpadda, den kan bli uppemot tre meter lång och väga upp till ett ton. Arten är utrotningshotad och riskerar att helt försvinna.

– Om äggen kläcks vore det en historisk händelse eftersom arten är väldigt speciell och utsatt, säger Paco Castro, miljömyndighetens chef i regionen där boet hittades.

Havslädersköldpaddan brukar lägga sina ägg på stränder i Afrika och Amerika. Då och då hittar något enstaka exemplar av denna bjässe även till Skandinavien.

Publicerad: