Donald Trump

Efter Joe Bidens valvinst – nu vill han göra en Texit

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Justitieministern i Texas har startat ett juridiskt inbördeskrig för att rädda kvar Donald Trump vid makten.

Nu går en republikansk ledamot steget längre – och vill att delstaten lämnar USA.

”Den federala regeringen representerar inte våra värderingar”, menar Kyle Biedermann under parollen Texit.

Ken Paxton, justitieministern i Texas, vill att Högsta domstolen fråntar delstaterna Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin rätten att skicka elektorer till elektorskollegiets formella val av ny president.

Han skriver i stämningen till HD att dessa delstater illegalt har tillåtit förändringar i valsystemet, vilket lett till omfattande fusk och bedrägeri. Chansen att domstolen tar upp frågan, vilket av juridiska bedömare ses som näst intill obefintlig, är Donald Trumps sista livlina i försöken att hålla sig kvar vid presidentmakten.

Ett beslut i Högsta domstolen väntas komma snabbt. På måndag möts elektorskollegiet för att rösta och efter det är presidenten formellt vald.

Om de fyra anklagade delstaterna, som alla vanns av Joe Biden, blir av med sina totalt 62 elektorsröster når ingen av kandidaterna fram till de 270 röster som krävs för seger. Joe Biden hamnar då på 244 och Donald Trump på 232. En segrare får i så fall tas fram på annat sätt.

Donald Trump och Ken Paxton vid ett tidigare tillfälle.

Får stöd av många republikaner

Texas guvernör Greg Abbott har också ställt sig bakom justitieministerns begäran om den ”ger klarhet om hela valprocessen”, skriver Texas Tribune.

Hittills har 18 delstater, som alla har republikanska justitieministrar, och 106 republikanska ledamöter av representanthuset gett sitt stöd till att Högsta domstolen ska ta upp kravet. Donald Trump träffade flera av de deltagande justitieministrarna under ett möte i Vita huset under torsdagen, skriver NBC News.

Bland många juridiska experter är ilskan stor över att Texas startar något av ett juridiskt inbördeskrig för att frånta andra delstater rätten att få sina röster räknade i presidentvalet.

Ken Paxton, som riskerar federalt åtal för mutbrott och maktmissbruk, har anklagats för att ha startat ett cyniskt spel för att själv bli benådad av Donald Trump innan denne lämnar Vita huset. Så sent som under onsdagen lämnades en stämning från FBI angående utredningen mot Paxton in till justitieministerns stab.

Men Ken Paxton är inte ensam i Texas över att vilja slå mot det federala systemet – nu när Joe Biden tar över Vita huset.

Vill att Texas gör en Texit

Den republikanske ledamoten Kyle Biedermann i Texas representanthus skriver på Twitter att han kommer lägga fram ett lagförslag om att befolkningen bör få folkomrösta om delstaten ska lämna USA och bli en självständig nation.

”Den federala regeringen är utom all kontroll och representerar inte de värderingar som befolkningen i Texas har”, skriver han med hashtaggen Texit.

”Det är därför jag förbinder mig att lägga fram ett lagförslag att tillåta en folkomröstning för att invånarna i Texas ska kunna rösta för att staten Texas hävdar sin status som självständig nation”.

Abhi Rahman, talesperson för Demokraterna i Texas, menar att draget är ytterligare ett bevis på hur lite Republikanerna bryr sig om landet och folkviljan.

– Du kan inte hävda att du är patriot och skriva ett lagförslag om utträde ur unionen. Du kan inte försöka underminera folkviljan och stjäla valet från folket och den valde presidenten i USA, Joe Biden. Från Ken Paxton till Greg Abbott till Kyle Biedermann stöder republikanerna i Texas förräderi, säger han till Dallas Morning News.

Texas har genom en ökad inflyttning av liberaler utifrån till sina storstäder och ökad andel minoriteter de senaste åren kommit allt mer inom räckhåll för Demokraterna. Men än så länge håller Republikanerna ett hårt grepp om delstaten.

Republikansk ledamoten Kyle Biedermann.

Trump stor i Texas

Och det är där som mycket av det mest aggressiva stödet för president Trump har funnits.

Dagarna innan valet blev det stor uppståndelse när ett hundratal Trump-anhängare med sina bilar försökte stoppa, och möjligtvis preja, en buss tillhörande Joe Bidens kampanj när den körde på motorvägen mellan Laredo och San Antonio.

Trump delade en video av händelsen och kallade anhängarna för patrioter.

Utspelet av Biedermann ses som en stor seger för den nationaliströrelse som bildades i delstaten 2005.

– Oavsett om du stöder självständighet eller inte, befolkningen i Texas bör få ha en öppen, fri och rättvis debatt i frågan som slutar i en beslutande folkomröstning, säger David Miller, ledare för Texas Nationalist Movement, enligt Dallas Morning News.

Under torsdagen har delstaterna som pekas ut i Texas stämning lämnat sina svar.

”Att stjälpa hela valet i Pennsylvania går emot all känsla för rättvisa och skulle göra inget mindre än att förvägra miljontals väljare sin fundamentala rätt att rösta. Inget i texten, historien eller strukturen av konstitutionen stöder Texas åsikt att de kan diktera sättet som fyra andra delstater sköter sina val”, skriver Pennsylvanias demokratiske justitieminister Josh Shapiro till HD uppger NBC News.

Den enda delstaten med republikansk justitieminister som pekas ut av Texas är Georgia. Och där fortsätter man revoltera mot Donald Trump och den republikanska majoritet som fortsätter att försöka ogiltigförklara valresultatet.

Justitieministern Chris Carr kallas stämningen för ”en attack på Georgias suveränitet”, enligt NBC News.

PODD QAnon och rollen i USA:s politik

Aftonbladet Daily, med Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump aktiverar slutplan för att blocka Bidens vinst

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Joe Biden

Texas

Högsta domstolen