Aleksandr Lukasjenko

”Gör hjältechauffören till Belarus transportminister”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

När demonstranten hoppade in i taxin på flykt från polisen tryckte chauffören gasen i botten.

Nu är taxichauffören oppositionens nya hjälte i Belarus.

– Hos oss jagar inte polisen tjuvar för närvarande, bara demonstranter, säger Maria Kolesnikova, redaktör på sajten Euroradio.

Vid protesterna mot Aleksandr Lukasjenkos hemliga presidentinstallation i onsdags kväll blev en taxichaufför oppositionens nya hjälte.

En journalist från sajten Euroradio var på plats i närheten av tunnelbanestationen Pusjkinskaja i Minsk och filmade när en demonstrant som jagades av poliser kom springande, hoppade in i en taxi och räddades från platsen av chauffören.

Polisen i Minsk jagar taxin, som försvinner från platsen med demonstranten i baksätet.

Taxichauffören valde att köra i fel fil och upp på trottoaren för att komma undan polisen.

– Vi vet inte vad demonstranten hette, eller taxichauffören, säger Maria Kolesnikova, redaktör på Euroradio.

Men hur vet ni att det var en demonstrant, det kanske var en tjuv som polisen jagade?

– Nej, just på den här platsen pågick en protestaktion, och uniformerade personer jagade demonstranter. Hos oss jagar inte polisen tjuvar för närvarande, bara demonstranter.

Vad tror du kommer att hända med taxichauffören?

– Det finns två varianter: antingen försöker han lämna landet, för att polisen inte ska hitta honom. Eller så letar de upp honom och utsätter honom för repression, säger Kolesnikova till Aftonbladet.

200 demonstranter greps i Minsk under onsdagen

Flera tusen demonstranter protesterade i Minsk när det i onsdags blev känt att Aleksandr Lukasjenko tidigare under dagen i hemlighet hade låtit installera sig själv som president för en sjätte mandatperiod sedan 1994. Över 200 demonstranter greps i samband med protesterna under onsdagskvällen.

En av demonstranterna klarade sig tack vare chauffören i Jandex Taxi-bilen, som nu hyllas i sociala medier av oppositionella belarusier.

”Ge taxichauffören fem stjärnor och posten som transportminister”, skriver den anonyme komikern bakom Twitterkontot ”Ledsna Koljenka”, som fått sitt namn efter Aleksandr Lukasjenkos son.

”Gör taxichauffören till transportminister”, heter det i en av hyllningarna på Twitter.

”Respekt för Jandex Taxi-chauffören! Om bilen behöver repareras – kontakta mig, så letar jag upp den bästa bilreparatören”, skriver fotografen Anton Motolko i sin Telegram-kanal.

”Inte ens i himlen finns det så många stjärnor som den här taxichauffören har förtjänat”, skriver signaturen Mudakoff på Twitter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Diktatorn Lukasjenko.

15 miljoner i jackpott – se expertens system inför Stryktipset
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aleksandr Lukasjenko

Minsk

Twitter

Telegram