Publicerad:
Uppdaterad:

Upp till bevis för Biden: En sinnesslö dönick – eller någon att lita på?

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

CLEVELAND. Joe Bidens anhängare håller andan.

I nattens första debatt mot Donald Trump här i oglamorösa, kantstötta Cleveland måste den demokratiske presidentkandidaten bevisa att bilden av honom som mer eller mindre sinnesslö dönick bara är en konspiratorisk karikatyr.

– Det är det som avgör om osäkra väljare kan se honom som president, säger demokratiske opinionsanalytikern Peter Hart.

Det går att känna i hela USA att den mer än årslånga valrörelsen, redan sedan tidigare så infekterad att den splittrat familjer och slitit av vänskapsband, nu närmar sig ett klimax – och framförallt går det att känna i Cleveland.

Det är ju här, på Case Western Reserve-universitetet strax utanför den något tilltufsade Ohio-metropolens centrala delar, precis vid den väldiga Erie-sjöns södra strand, Donald Trump och Joe Biden möts i sin första debatt i natt.

Intresset är enormt – liksom nervositeten.

Ja, även på den republikanska sidan bubblar det av oro i många maggropar.

Cleveland.
Foto: Julio Cortez / TT
Cleveland.
Foto: Julio Cortez / TT
Polisen i Cleveland omringar ett fordon utanför Case Western Reserve-universitetet.

Presidenten har ju med stor nit odlat föreställningen om den demokratiske utmanaren som direkt senil, utan fullvärdig kognitiv förmåga, och när de nu ställs öga mot öga för första gången under 2020 befarar somliga att det räcker att Biden ger ett någorlunda vitalt intryck för att han ska överträffa väljarnas förväntningar.

– Trump-kampanjen har förminskat Biden så till den grad att det i praktiken är givet att han kommer uppfattas som vinnare bara genom att demonstrera att han fungerar, säger Ed Rollins, ärrad strateg som i fyra decennier hjälpt republikaner att vinna val, till sajten Politico.

Men pressen är ännu större på Biden. Han måste visa att de gemena anklagelserna om hans bristande mentala färdigheter saknar grund – och det är därför många demokrater, och andra som vill se Donald Trump besegrad i november, drar efter andan när strålkastarna slås på i staden som en gång var USA:s mest förorenade, känd för att floden som skär genom centrum 1969 självantände!

Foto: Andrew Harnik / TT
Joe Bidens anhängare håller andan.

För det är ett obestridligt faktum att den 77-årige, före detta vicepresidenten emellanåt gett ett aningen förvirrat intryck, blandat samman fakta och klämt ur sig iögonenfallande grodor.

– Fram till nu har allting varit ett skuggspel, väljarna har bara fått vad jag kallar en indirekt bild av Joe Biden, säger demokratiske opinionsanalytikern Peter Hart till Wall Street Journal.

– Nu går han upp i ringen med Trump och för första gången kan de avgöra själva och vad de kommer avgöra är om de ser honom som en möjlig president. Biden måste se till att det valet blir ett referendum om den sittande presidenten, inte om utmanaren.

De flesta i den svårt splittrade amerikanska väljarkåren har förstås redan bestämt sig för hur de tänker rösta och kommer inte påverkas alls av en verbal holmgång som den i natt. Det går inte ens att föreställa sig vad Trump skulle kunna göra för att förlora stödet hos sina extremt hängivna sympatisörer – eller vinna över de som inte står ut med honom. Men så sent som för en vecka sedan uppgav ändå elva procent i en opinionsundersökning utförd av NBC och Wall Street Journal att de fortfarande är osäkra på vem de vill se som president de kommande fyra åren och det är definitivt en tillräckligt stor andel för att vicka hela valet i ena eller andra riktningen.

Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Det går inte ens att föreställa sig vad Trump skulle kunna göra för att förlora stödet hos sina extremt hängivna sympatisörer.

Debatten, ledd av Fox News-ankaret Chris Wallace, är beräknad att pågå i 90 minuter och kommer huvudsakligen att beröra fem frågor: De båda kandidaternas ”meritlistor”, Högsta domstolen, covid-19, ras och våld i amerikanska storstäder samt själva valets integritet.

I en intervju den gångna helgen valde Trump – som länge avfärdade idén om att han behövde öva inför duellen med sin rival men senaste dagarna ändå fått coachning av New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani och New Jerseys förre guvernör Chris Christie – att beskriva kvällens begivenhet som en UFC-match.

Så det är nog bäst att vara redo på att saker och ting kan komma att självantända i Cleveland en gång till.

Aftonbladets Per Bjurman på plats i Cleveland.
Foto: Patrick Semansky / TT

PODD Därför pratas det om Trumps deklarationer

Aftonbladet Daily, med Wolfgang Hansson .

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: