Presidentvalet i USA 2020

Trump drog av 650 000 kronor för att få håret fixat

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Flygplanet, de enorma ägorna, festerna och lyxlivet.

Allt har Donald Trump dragit av för att undvika inkomstskatt.

Inklusive kostnader på nästan 650 000 kronor för att få håret fixat.

Det visar New York Times avslöjande om presidentens deklarationer.

Avslöjandet slog ner som en bomb under sena söndagskvällen. I en massiv granskning kan New York Times redovisa presidentens deklarationer från de senaste 20 åren.

Tio av de senaste 15 åren har han inte betalat ett öre i inkomstskatt. Och 2016, året han blev president, betalade han 7 000 kronor. Huvudanledningen är att Trump har kunnat påvisa så pass stora förluster på sina investeringar – golfklubbar, hotell och dylikt – att han har kunnat dra av dem från inkomsterna.

Men granskningen visar också att han dragit av enorma kostnader för sitt vidlyftiga lyxliv för att undvika skatt.

Drog av för håret

”Om den främsta Trump-produkten är en överdriven bild av honom själv – personen, livsstilen, habegäret – då kan allt som driver den bilden, inklusive kostnaderna för hans investeringar, dras av på skatten”, skriver New York Times.

Enligt tidningen har Trump när han medverkade i tv-serien ”The Apprentice” dragit av cirka 650 000 kronor för att få sitt hår fixat.

Och tidningens granskning visar att presidenten inte ser många av sina kostnader som privata utgifter.

Eftersom hans residens Mar-a-Lago i Florida även är en exklusiv klubb kan det mesta dras av som affärskostnader. Tiotals miljoner kronor har försvunnit från hans skattepliktiga inkomster genom att dras av som kostnader, skriver tidningen.

Donald Trump på söndagens presskonferens i Vita huset.

Nyårsfest

Bland kvittona finns nästan en miljon kronor för textilier och serviser och nästan 1,8 miljoner kronor för trädgårdsarbeten på de stora ägorna 2017. En fotograf som har fotat för klubben, bland annat nyårsfesten 2016 där Trump stod värd, har betalats nästan två miljoner kronor – vilket drogs av på deklarationen som affärskostnader.

Alla kostnader kring Trumps berömda flygplan – inklusive bränsle och mat – som han använde under presidentvalskampanjen 2016 har också dragits av.

För att affärskostnader ska kunna dras av kräver det amerikanska skatteverket att de ska kunna ses som ”normala och nödvändiga”, skriver tidningen och tillägger att företagsledare brukar tolka de anvisningarna på ett väldigt generöst sätt.

Generös tolkning

De beskriver Trumps hantering av residenset Seven Springs i Rochester, New York, som en särskild generös tolkning av regelverket. Han köpte godset med planen att bygga en golfbana och villor på ägorna. Men planerna gick i stöpet och i stället kunde han 2015 dra av nästan 200 miljoner kronor på skatten genom att garantera att ägorna inte skulle exploateras.

Samtidigt har Trump skrivit Seven Springs som ett investeringsobjekt i stället för en privat bostad, vilket gjort att han kunnat dra av 20 miljoner kronor i fastighetsskatt sedan 2014.

Kommer nya uppgifter

För att en bostad ska kunna vara klassificeras som ett investeringsobjekt krävs att personen har ett uppsåt med objektet att göra vinst på det. Men på Trump-organisationens sajt beskrivs Seven Springs som ett ställe för Trump-familjen att vila ut. Sonen Eric Trump har tidigare beskrivit residenset som ett ställe där familjen tillbringade somrarna med att fiska och köra terrängfordon.

New York Times skriver att de kommer fortsätta publicera delar av Trumps deklarationer under de kommande veckorna. Presidenten själv kallade hela publiceringen för falska nyheter under en pressträff sent på söndagskvällen.

I ett uttalande säger Trumps advokat Alan Garten att presidenten har betalat tiotals miljoner kronor i skatt de senaste tio åren.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump betalade bara 7 000 kronor i skatt 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump

USA