Glädjebeskedet: Får krama friska barnbarn

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vaccinationen går framåt. På äldreboenden har mer än 80 procent fått en första dos. Nu kan vissa restriktioner lättas.

– Den som är fullt vaccinerad kan krama barn och barnbarn och ta emot besök, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Antalet nya fall har minskat dramatiskt på landets äldreboenden, trots en ökning i övriga samhället. Redan om några veckor kan besöksförbuden som finns kvar på boendena komma att tas bort.

– Mycket talar för att vaccinationerna på äldreboenden utgör en förklaring till den positiva trenden där, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

”Livet återgår”

Två veckor efter den andra dosen uppges den som har vaccinerats ha ett fullgott skydd. Det gör det möjligt för personer på äldreboenden att bland annat ta emot besök och att krama friska och symtomfria barn och barnbarn.

– Åtminstone delar av livet återgår till det mer normala. Det går bra att träffa anhöriga igen. Symtomfria anhöriga, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Krävs rutiner

Men det kommer fortsatt att krävas rutiner för säkra besök på boendet, enligt Johan Carlson. Detta bland annat eftersom det kan finnas boenden som av olika anledningar ännu inte vaccinerats.

– Det här är ett besök som måste ske inom ramarna som gäller för säkra besök. Det är inte så att man ska utsätta människor på andra våningar eller lägenheter på boendet för risker, säger Johan Carlson.

Hittills har 83 procent av alla som bor på ett äldreboende i Sverige fått minst en vaccindos. Omkring 70 procent är färdigvaccinerade, enligt Lena Hallengren.

Tegnell positiv

Under den myndighetsgemensamma pressträffen nämnde Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell också vaccineringseffekten. Antalet smittofall minskar i takt med att vaccinationerna ökar.

– Bland personer som är över 65 år och gruppen som bor på särskilt boende minskar antalet fall. Antalet dödsfall minskar också, säger han.

Samma tendens går att se på dödsfallen – de går ner bland alla över 65 år.

– Gruppen på särskilda boenden minskar snabbast, säger Anders Tegnell.

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE