Coronapandemin

Nya matregler: Ät ensam

Av: 

Sophie Tanha

John Granlund

NYHETER

Bara en person åt gången ska serveras på restauranger och caféer som inte har egna ingångar.

Beslutet fattades på fredagseftermiddagen och börjar gälla redan på måndag.

Bara en person får ingå i ett sällskap när det gäller att äta mat som serveras på en restaurang eller annan verksamhet som är del av en handelsplats. Det är ett av Folkhälsomyndighetens förslag på de nya serveringsreglerna som ska gälla från och med måndag den 1 mars.

Det innebär att man ska äta ensam på serveringar som ligger i till exempel köpcentrum och större varuhus, det vill säga restauranger utan egna entréer.

Detta gäller dock inte barn eller andra personer i behov av stöd.

Från och med 1 mars föreslås också krav på att alla besökare vid dessa serveringsplatser ska kunna hålla minst en meters avstånd till varandra.

Senare öppningstider

De andra förslagen liknar de som tidigare kommunicerats på pressträffar i veckan: den som driver ett serveringsställe, vare sig det är en restaurang, café eller annan verksamhet, måste stänga klockan 20.30 och får inte öppna förrän klockan 05 morgonen därpå.

Detta gäller mat och dryck som ska ätas eller drickas på platsen. Enligt Folkhälsomyndighetens nya direktiv ska det fortfarande vara möjligt att beställa hämtmat senare på kvällen. Hämtmatskunder måste kunna hålla minst en meters avstånd till varandra.

Beslutet kom under fredagseftermiddagen och gäller från och med nu på måndag och ska i första hand gälla till och med den 11 april.

Uppdatering: Innan beslutet klubbades igenom rapporterade Aftonbladet om förslaget att inte låta platser med alkoholservering öppna förrän klockan 11 på morgonen. Det ändrades inför det slutgiltiga beslutet, som tillåter alla serveringsställen att öppna klockan 5 på morgonen.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset

Anders Tegnell

Hotell & restaurang