KD-politiker om hustvisten: Har påverkat förtroendet

Det skulle bli ett drömhus, ett tryggt hem nära vattnet och ex-maken.

Ett halvår senare är Ebba Busch indragen in en infekterad rättstvist och har polisanmälts för grovt förtal.

– Det är inte bra det här, det är ju inte raketforskning direkt, säger en KD-källa.

På tisdag börjar förhandlingarna i tingsrätten.

När Ebba Busch tog emot Aftonbladet i utkanten av Uppsala i november förra året var hennes plan att få ett snabbt slut på fastighetsbråket. I ett sista drag hade hon bestämt sig för att stämma Esbjörn, 81. Förhoppningen var att hotet skulle lugna den eskalerande konflikten och att parterna skulle sätta sig ner och förhandla – innan stämningsansökan nådde tingsrätten.

Så blev inte fallet.

Under vintern har tvisten stegrats vecka för vecka.

Nya inlagor har skickats in till Uppsala tingsrätt. Experter, psykologer, professorer och värderingsinstitut har kopplats in.

Har haft en negativ inverkan

I veckan nådde konflikten en ny nivå då Esbjörns juridiska ombud, Johann Binninge, anmälde Ebba Busch för förtal. Detta efter att hon i ett inlägg på Facebook skrivit att han är dömd för brott.

Samtidigt sitter kristdemokrater ute i landet och följer turerna. Att fastighetstvisten har negativ inverkan för partiet är de flesta som Aftonbladet har pratat med på det klara med.

EU-parlamentarikern David Lega
EU-parlamentarikern David Lega

I flera opinionsundersökningar ligger KD sämre till än på flera år.

– Varje gång det skrivs negativt så påverkar det, men man får inte bli rättslös bara för att man är partiledare, säger EU-parlamentarikern David Lega.

Partistyrelseledamoten Torsten Elofsson är inne på samma linje.

– Kortsiktigt har det haft en negativ inverkan, men jag tror inte partiet kommer förlora på det långsiktigt.

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård:

– Det är en tråkig situation hon har hamnat i. Om det har påverkat oss negativt så tror jag vi har gott om tid på oss att rätta till det.

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård
Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård

Löpande kontakt med seniorförbundet

Ebba Busch har haft tät dialog med partistyrelsen om tvisten under vintern. Även partiets seniorförbund har fått löpande uppdateringar från partiledaren.

– Det har påverkas oss i seniorförbundet marginellt, jag har nog bara haft ett samtal om det här. Men det kan ju förståss bero på att vi har fått mycket information från Ebba, säger ordförande Lars O Molin.

Äldrepolitiken är en profilfråga för KD. Vad spelar det för roll att den som är i fokus här är en äldre man?

– Bara för att man är åldersrik så betyder det inte att man inte hänger med. Jag är 75 men hänger med ändå. Men visst förstår jag att det är viktigt att spegla att det är en 81-årig man, jag förstår att det skrivs om det.

Lars O Molin, förbundsordförande för KD Senior.
Lars O Molin, förbundsordförande för KD Senior.

Försökte få Ebba Busch att backa

Många kristdemokrater som Aftonbladet har varit i kontakt med vill överhuvudtaget inte uttala sig om tvisten, bland andra Alf Svensson, Göran Hägglund och Lars Adaktusson. De som uttalar sig öppet säger att de stödjer partiledarens linje att inte ge upp huset.

Flera framhåller att det finns andra bakom Esbjörn med ekonomiska intressen av att affären inte blir av. Något som Aftonbladet också rapporterat om och som Ebba Busch själv sagt upprepade gånger.

Ett par kristdemokrater är hårdare i sin kritik, men bara mot löfte att inte bli citerade med namn i tidningen. En KD-politiker har uppfattningen att tvisten skadar förtroendet på ett sätt som inte är acceptabelt. Därför är det av största vikt att det får ett snabbt avslut.

– Blir det långdraget kommer det inte bli roligt, säger politikern.

En källa med insyn uppger att personer nära Ebba Busch i ett tidigt stadium försökte få henne att backa, dra sig ur och släppa huset. Enligt källan påtalade personerna att affären kommer att skada henne och att det politiska priset är för högt.

Huset som fastighetsbråket kretsar kring.
Huset som fastighetsbråket kretsar kring.

”Man har hotat mig”

Men KD-ledaren lyssnade inte på råden.

När Aftonbladet träffade henne i november sa hon att en person med ekonomiska intressen i huset hotat henne. Att hon ser det som en principsak att inte vika sig på grund av hoten.

– Man har hotat mig och med ett väldigt hotfullt samtal gjort klart att man tänker smutskasta mig i media i syfte att få mig att avstå från det här. Jag har svårt att se att jag ska förklara mig själv för rättslös och backa för att man tror att man kan påstå fullkomligt osanna saker om mig i rikspressen, sa hon.

Aftonbladet har varit i kontakt med Esbjörn, som avböjer intervju. Via sitt ombud Johann Binninge öppnade han i torsdags för en förlikning. Han är beredd att betala sina egna rättegångskostnader och till och med betala en symbolisk summa till Ebba Busch, men han tänker inte ge upp sin fastighet.

På tisdag inleds förhandlingarna i Uppsala tingsrätt. Parterna är kallade till en muntlig förberedelse. Vid en sådan ska tingsrätten undersöka om tvisten går att förlikas. Går parterna inte med på förlikning blir det en huvudförhandling, det som brukar kallas rättegång.


13 miljoner i jackpott – missa inte expertens stryktips
Publisert:

LÄS VIDARE