Regeringen hotar stänga ned

Av:  TT

Socialminister Lena Hallengren (S) under dagens pressträff.
Socialminister Lena Hallengren (S) under dagens pressträff.

Regeringen hotar nu med att stänga ned stora delar av samhället.

Inför risken för en tredje våg skickar regeringen ut förslag på remiss som ska möjliggöra nedstängningar av flera verksamheter, bland annat handelsplatser, restauranger, gym och sportanläggningar.

– Jag vet att vi alla känner en stark längtan efter normalitet men situationen är fortfarande allvarlig. Det är bekymmersamt att antalet fall ökat, vi ser med oro på utvecklingen, det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.

– Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent, säger Hallengren.

2 000 kronor i böter

Exakt vad som krävs för att att regeringen ska besluta om nedstängningar vill Lena Hallengren inte säga.

– Det går inte att säga exakt vad som krävs, jag tänker inte spekulera, utan vi behöver göra en samlad bedömning. Det ska vara en påtaglig risk för att den tredje vågen kommer.

Regeringens förslag går nu ut på remiss till den 26 februari. Om regeringen sedan beslutar att stänga ned olika verksamheter, så måste riksdagen ta ställning till beslutet inom en vecka.

Regeringen vill även ge kommunerna befogenhet att besluta om förbud mot att vistas på platser där det kan finnas en påtaglig risk för trängsel.

– Den som bryter mot det förbudet riskerar böter på 2 000 kronor, säger Hallengren.

Anpassa verksamheter

Förutom möjligheten att stänga ned vill regeringen även ändra reglerna för tillträde till vissa platser, nöjesparker, djurparker samt museer och konsthallar.

Museer och konsthallar ska kunna förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars, efter förslag från regeringen. Det meddelar idrotts- och kulturminister Amanda Lind.

Hon räknar med att museer som i dag är stängda ska kunna öppna igen med de nya reglerna.

Vid pressträffen noterar hon att många privata museer och konsthallar redan i dag har anpassat sina verksamheter utifrån rådande regler för andra delar av samhället.

Olika regler

Olika sammankomster och offentliga tillställningar ska få olika regler beroende på förutsättningarna.

Det handlar bland annat om olika regler för inomhus- respektive utomhusevenemang och är baserat på förutsättningarna för social distansering. Hon säger vidare att tillställningar med anvisade sittplatser kan tillåta ett högre antal personer vid en sammankomst.

PODD Har världen rätt prioriteringar kring vaccinet?

Aftonbladet Daily med Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN