M och SD i samtal inom kort

avVictor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna öppnade förra veckan för att inleda samtal med Sverigedemorkaterna.

Nu ska parterna mötas, skriver Dagens industri.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Allianssamarbetet har varit i gungning sedan M-ledaren Anna Kinberg Batra i en debattartikel i Aftonbladet flaggade för ett utskottssamarbete med Sverigedemokraterna.

SD ska ha svarat med att bjuda in Moderaterna till möte – som nu ska bli av.

– Kontakt har tagits och ett möte kommer att hållas i närtid, säger Niklas Gillström, pressekreterare på Moderaterna till Dagens industri.

Skickar inga toppar

Enligt Di är det fortfarande oklart hur förhandlingarna mellan de två partierna ska gå till. Tidningen uppger också att frågan om mötet är känslig för Moderaterna som därför inte skickar någon av partitopparna.

– Det kommer inte att vara Anna Kinberg Batra och inte Tomas Tobé . Det kommer att hållas på tjänstemannanivå, säger Niklas Gillström till Di.

Tidigare har Centerpartiet och Liberalerna ställt sig frågande till Moderaternas planer på utskottssamarbete med SD.

”Historiskt svek”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skräder inte orden när han kommenterar fredagens mötesbesked:

”Ett historiskt svek. Moderaterna öppnar dörren till politiskt inflytande för ett rasistiskt parti. har AKB inget lärt av Trumps genombrott?”, twittrar Sjöstedt.

Han fortsätter:

”Fredrik Reinfeldt, inget är förlåtet, men kom tillbaka i alla fall.”

”Är sorgligt”

Även LO fördömer beslutet att SD och M ska mötas i samtal.

– Det är en dag som kommer att gå till historien som dagen då Moderaterna tackat ja till samarbete med Sverigedemokraterna, säger Berit Müllerström, andra vice ordförande i LO.

Hon tycker att det är särskilt illa att nyheten når ut på Förintelsens minnesdag.

– Att ett rasistiskt parti med rötterna i nazismen får sådant inflytande i svensk politik just i dag är historielöst och sorgligt. Det tyder på svag ledarskap av Anna Kinberg Batra.

Partiledaren uppger för DN att ”det är oartigt att tacka nej till samtal” och uppger att man blivit kontaktade av SD sedan Moderaterna ”hävt kontraktsförbudet”.

– Vad vi har sagt är att det inte är otillåtet att samtala. Vi kommer inte att förhandla om regeringssamarbetet eller budgeten och inte att kompromissa med våra ideal, säger Anna Kinberg Batra till DN

Aftonbladet söker representanter för Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Publicerad: