Efter Donald Trumps tillträde: ”1984” slutsåld på Amazon

NYHETER

Donald Trumps fria förhållande till sanningen och hans rådgivares tal om ”alternativa fakta” påminner många om den bisarra världen i bokklassikern ”1984”.

Efter Trumps första dagar som president har plötsligt Orwells dystopiska roman från 1948 blivit en bästsäljare igen.

Nu är den helt slutsåld på världens största bokhandel, Amazon.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Den som vill köpa ”1984” på Amazon möts av beskedet att den är ”Tillfälligt slut”. Anledningen: Trumps tillträde.

George Orwells roman beskriver en framtid i en totalitär stat styrd av Partiet och ledaren Storebror, där språket görs om för att hindra kritiska tankar från att uttryckas. Med ”nyspråk” och ”dubbeltänk” kan regimen kontrollera vad som uppfattas som sant av medborgarna. Slaveri blir frihet och krig blir fred.

”Alternativa fakta” gav skjuts

När president Trumps speciella rådgivare Kellyanne Conway i söndags uppfann begreppet ”alternativa fakta” om osanningar som presstalesmannen Sean Spicer framfört å presidentens vägnar fick det två effekter:

  • Internet exploderade i drifter med uttrycket, och tusentals människor twittrade sina egna ”alternativa sanningar” under hashtaggarna #AlternativeFacts och #SpencerFacts. Många såg likheter mellan Conways uttryck om ”alternativa fakta” och nyspråk i ”1984”.

  • Försäljningen av ”1984” sköt i höjden, och på onsdagen toppade romanen – 68 år efter att den först gavs ut – bokjätten Amazons försäljningslista.

”Nådde hyperaktivitet”

– Försäljningen började öka i söndags och nådde hyperaktivitet i tisdags och onsdags, säger Craig Burke på förlaget Penguin, till New York Times.

På bara fem dagar ökade försäljningen med 9 500 procent, uppger Burke, som säger att förlaget ny beställt en ny upplaga på 75 000 böcker.

Och i går sålde alltså alla pappersutgåvor av boken helt slut på Amazon – den går varken att köpa inbunden eller i någon av de två pocketutgåvor som finns. Men som e-bok går den fortfarande att köpa – och i svenska bokhandlar finns den kvar i lager.

TV: Se Conways uttalande om ”alternativa fakta”