”Trump vill inte träffa prins Charles”

Foto: Arthur Edwards
Prins Charles.

avBenjamin Ekroth

NYHETER

En diplomatisk kris mellan USA:s Donald Trump och det brittiska kungahuset kan vara på gång.

För att Trump och prins Charles tycker så olika i klimatfrågan.

– Han vägrar att bli uppläxad av någon – även om det är någon ur kungafamiljen. De bör verkligen inte placera honom och prins Charles i samma rum, säger en källa nära Trump till Sunday Times.

I juni är det tänkt att Donald Trump ska åka på sitt första statsbesök till Storbritannien i egenskap av USA:s president.

Besöket är redan omgivet av rykten om en stundande diplomatisk kris.

Enligt källor nära Donald Trump ska presidenten vara högst motvillig när det kommer till att träffa prins Charles.

Höga rådgivare i Washington pekar ut ett möte mellan Trump och prins Charles som en "allvarlig riskfaktor" under statsbesöket.

”Tappar humöret – kan explodera”

Orsaken är att de båda står långt från varandra i klimatfrågan.

Skulle prins Charles få för sig att läxa upp Trump i ämnet är risken att presidenten tappar humöret och "exploderar" överhängande, skriver Sunday Times.
Enligt medarbetare nära Trump ska han vara mycket mer pigg på att träffa de yngre prinsarna, William och Harry, i stället. Ett möte med prins Charles skulle däremot vara "kontraproduktivt". Men det brittiska hovets rådgivare insisterar på att Trump och prins Charles ska träffas.

Trump har upprepade gånger pekat ut teorier om klimatförändringar som en bluff skapad av kineserna för att skada den amerikanska industrin. Prins Charles å andra sidan är känd som en miljökämpe som under över 40 års tid talat om klimatförändringarna som en av framtidens största utmaningar. Trump vill slippa ur klimatavtalet från Paris 2015 – ett toppmöte där prins Charles var en av huvudtalarna.

– Han vägrar att bli uppläxad av någon – även om det är någon ur kungafamiljen. De bör verkligen inte placera honom och prins Charles i samma rum, säger en källa nära Trump till Sunday Times.

”Vill dricka te med William och Kate”

Prins Charles är heller inte känd som någon som inte tar bladet från munnen. Han skulle mycket väl kunna fråga Trump varför han inte tror på klimatförändringar eller om Trump läst hans bok i ämnet, skriver Sunday Times. Det vill Vita huset undvika.

– De vill inte att presidenten ska hamna i en pinsam situation där han blir uppläxad. De vill ha hästparad, dricka te med William och Kate. De vill att all pompa och ståt ska gå smidigt – och där är Charles en riskfaktor, säger en källa till tidningen.

– Vi är väldigt tydliga med att prinsen kommer att utföra sin roll vid statsbesöket som han alltid gör. Hans åsikter i klimatfrågan varken kan eller ska påverka hans förmåga att göra det, säger en källa i brittiska kungahuset till Sunday Times.