Flygplan fick vända – efter mystiskt haveri

1 av 3
NYHETER

Elliot Lundqvist, 13, från Söderhamn var tillsammans med sin familj på väg hem till Sverige från Tyskland när kaos bröt ut på flygplanet och piloten beslöt att vända om.

En i besättningen behövde syrgas och flera passagerare mådde dåligt – efter att en mystisk lukt spridit sig ombord.

– Det var jobbigt och läskigt, säger han.

Flygplanet, som tillhör det tyska bolaget Germanwings, tvingades vända om bara några minuter efter att det lyft från Hamburg mot Stockholm i söndags kväll.

– Vi hann flyga i tio-femton minuter ungefär, sedan började det lukta bränd plast, säger Elliot Lundqvist, som reste med sina föräldrar och syskon, och fortsätter:

– Sedan kom det en flygvärdinna springande fram till piloterna. Jag såg hur stewarden låg på golvet i bakre delen av planet. Jag antar att han svimmade, han fick syrgas.

”De berättade inte så mycket”

Flera passagerare verkade också må dåligt, berättar Elliot Lundqvist.

– Piloten sa att vi skulle vända. Det var ganska läskigt. Särskilt när man befinner sig på ett flygplan sådär. Vi visste inte vad som hände och de berättade inte så mycket heller, säger han.

När flygplanet landade i Hamburg möttes det av ett stort antal brandbilar och ambulanser.

– Först kom det två ambulanser, sedan kom det kanske sju brandbilar. Vi fick vänta ganska länge. Därefter sa de i högtalarna att om vi mådde det minsta lilla dåligt skulle vi sitta kvar i planet.

Flygplanet ska undersökas

För Elliot Lundqvist och hans familj blev det en extra natt på hotell i Tyskland och hemfärd under måndagen.

Totalt mådde sex personer illa och kände obehag i luftrören. De togs om hand av sjukvårdspersonal efter landningen, skriver Hamburger Abendblatt. Enligt Berliner-Zeitung fördes tre ur kabinpersonalen till sjukhus, medan resten fick vård på plats.

Ombord fanns 142 passagerare och fem i besättningen.

Vad som orsakat lukten och fått folk att må dåligt är oklart, men flygplanet ska undersökas.

ARTIKELN HANDLAR OM