Mcdonalds-kaffet innehöll frätande rengöringsmedel

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Restaurangen på bilden har inget samband med texten.
Foto: Privat/TT/Montage
Restaurangen på bilden har inget samband med texten.

Redan vid första klunken kände Rebecca Sjölund att hon fått i sig gift. På sjukhuset visade det sig att kaffet hon köpt på Mcdonalds innehållit frätande rengöringsmedel, vilket SVT Nyheter var först med att berätta.

– Jag kunde inte andas, säger Rebecca.

Rebecca Sjölund, 36, och hennes familj stannade på Mcdonalds i Ängelholm efter sonens fotbollsträning i söndags. Där beställde Rebecca en kaffe latte. Redan vid första klunken kände hon dock att något var väldigt fel.

– Jag kände direkt i munnen att jag hade fått i mig något frätande och giftigt, säger Rebecca.

Kunde inte andas

Hon försökte skölja ur munnen men kunde plötsligt inte andas och fick åka in till akuten. Där undersöktes hon och placerades under observation. I kontakt med restaurangen kunde läkarna snart bekräfta att Rebecca fått i sig det frätande medlet Thermoblue.

– Det är ett väldigt frätande och jättefarligt ämne. I koncentrerad form är det dödligt, men i mitt fall var det som tur var utspätt, säger Rebecca.

Glömde fyra kapslar

Mcdonalds i Ängelholm bekräftar för SVT att fyra kapslar Thermoblue placerats i kaffemaskinens mjölkbehållare för att rengöra den – men rengöringen hade inte startat. Därefter glömdes kapslarna bort och när Rebecca beställde sin kaffe latte hällde personalen ovetandes mjölk över dem och bryggde en kopp kaffe.

– Vi har rutiner för sådant här, och vi går nu igenom allt vi kan för att se hur det här gått till. Det var en olyckshändelse. Jag är bara glad att det gick bra, säger restaurangens ägare Christina Richter till SVT Nyheter.

Vill inte peka ut någon

Rebecca fick slutligen åka hem från sjukhuset men ska tillbaka på återbesök under tisdagen. Hon är orolig över att det ska ha uppstått invärtes skador, och läkarna har uppmanat henne att höra av sig vid minsta tecken på symptom.

– Idag har jag ont i magen och huvudet, men det kan också bero på stress över situationen. Om det här går bra har jag haft en otrolig tur, säger hon.

Rebecca har polisanmält händelsen men understryker att hon inte är ute efter att sätta dit någon enskild individ.

– Jag vill verkligen inte peka ut den stackars personen i personalen. Det är ett etablerat företag och det är ledningens ansvar att se till att det finns vuxen och rutinerad personal på plats. Speciellt när det gäller hantering av giftiga ämnen. Jag anmäler för att det inte ska hända igen, säger Rebecca Sjölund.

Publicerad: