Trump-effekten: Rekord på börsen i New York

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Investerarna jublar över att Donald Trump har tagit plats i Vita huset.

För första gången någonsin har New York-börsens Dow Jones-index nu passerat drömgränsen 20 000 punkter.

1 av 3 | Foto: BRENDAN MCDERMID / TT
Handlare på New York-börsen firar när drömgränsen passeras.

Efter en inledande skrämselhicka så har börserna i USA gått som tåget efter Donald Trumps oväntade seger i höstens presidentval.

Efter valdagen har New York-börsens industriindex Dow Jones stigit med omkring nio procent. I flera veckor har indexet varit nära att gå över 20 000 punkter. Kort efter att handeln inletts på onsdagen passerades den historiska gränsen.

Ser positivt på löften

Det glada börshumöret beror till stor del på att investerarna räknar med att Donald Trump kommer genomföra flera reformer som marknaden kommer att gilla.

Enligt Wall Street Journal handlar det främst om utlovade skattesänkningar, stora infrastrukturprojekt och minskade regleringar.

Flera stora projekt

Tidigare i veckan signerade Donald Trump exekutiva ordrar som kan innebära att byggandet av två kontroversiella oljeledningar återupptas.

Trump slog fast att administrationen kommer att kräva att rören tillverkas av amerikanskt stål:

– Om vi ska anlägga oljeledningar i vårt land, så ska också rören byggas här. Det kommer att leda till många nya jobb för stålarbetare. Vi ska bygga våra egna rör, som vi gjorde förr.

President Trump har också lovat att rusta upp vägar, broar och flygplatser i USA. Detta gör att byggbolag förväntar sig goda tider framöver.

Publicerad: