Vapenlagarna kommer inte att skärpas så länge Trump är president

avNivette Dawod

NYHETER

Det spelar ingen roll att Texas just drabbats av sin värsta dödsskjutning någonsin.

Vapenlagarna i USA kommer inte att skärpas. De kommer knappt ens att debatteras.

Inte så länge Donald Trump är president.

– Detta är inte en vapenfråga, sa Donald Trump om massakern i baptistkyrkan i Sutherland Springs i Texas, som krävde minst 26 personers liv natten till i dag.

Skytten Devin Patrick Kelley, 26, bar enligt polisen ett halvautomatiskt gevär av typen Ruger AR-556 när han själv sköts ner och senare avled.

Vapensorten, som tillhör kategorin AR-15, beskrivs som masskyttars favorit. Det användes i Las Vegas när Stephen Paddock, 64, dödade ett 60-tal personer vid en konsert i slutet av september.

Och det har också använts vid flera andra masskjutningar.

Som den i San Bernadino i Kalifornien 2015, och i Sandy Hook-skolan i Newtown, Connecticut 2012.

Vid masskjutningen mot gayklubben i Orlando 2016 användes ett AR-15-liknande vapen.

Men det spelar ingen roll.

En storsäljare

Vapensorten, som var förbjuden att köpa fram till 2004, är en storsäljare och kommer sannolikt att fortsätta vara det.

Mellan fem och åtta miljoner människor i USA äger ett sådant vapen, och faktum är att försäljningen av halvautomatiska gevär ökar vid varje masskjutning, enligt lokalsajten i Texas, Express News.

USA har lika många skjutvapen som invånare.

Amerikanerna älskar sina vapen och sitt andra författningstillägg, den grundlagsskyddade rätten från 1700-talet som gör det tillåtet att bära vapen.

Texas är särskilt känt för detta. Där råder ”open carry” - vapen får bäras synligt.

Till och med Houstonfödda sångerskan Beyoncé, som öppet protesterat mot vapenvåld, sjunger om hur hon uppfostrats av sin far att skjuta vid fara.

Men frågan är större än så.

President Donald Trump står mycket nära vapenlobbygruppen NRA. Han var den första president att tala på organisationens årsmöte sedan Ronald Reagan 1983. NRA skänkte hundratals miljoner kronor under Trumps valkampanj. Och som tack har Trump bland annat tagit bort regeln Obama införde som förhindrade individer med psykiska störningar att köpa vapen.

Stängt frågan

Det närmaste ett förbud som USA har kommit i närtid är efter Las Vegas-skjutningen då NRA sa sig vara öppna för att restriktionerna för försäljningen av så kallade ”bump stocks”, det tillbehör som gör ett gevär i princip helautomatiskt, sågs över.

Frågan om restriktioner tycktes för ett kort tag ena demokrater och republikaner i USA:s kongress, men har nu flyttats över till myndigheten för alkohol, tobak, skjutvapen och explosiva ämnen (ATF), och riskerar därigenom att bli en långbänk.

Därför har delstater som Massachussetts nyligen på lokal nivå förbjudit tillbehöret.

Men trots att USA just sett två av sina mest dödliga masskjutningar på 35 dagar, och trots nya rop om debatt om vapenvåld, till och med från förre presidenten Obama, nu efter dådet i Texas, lär inte mer hända.

Trump har redan gjort sitt bästa för att stänga frågan.

Både genom att lyfta fram att det var vapenägare som sägs ha skjutit Devin Patrick Kelley - och att styra bort fokus från ämnet.

– Psykisk ohälsa är problemet här. Det är en fruktansvärt sorglig händelse, men det är så jag tror, var hans slutsats vid en pressträff imorse.

Därför införs inte hårdare vapenlagar i USA 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Vapen

USA

Las Vegas

Texas