Planeten Jupiter

Se Venus möta Jupiter – med blotta ögat

Av: 

Simón Bustamante

TT

NYHETER

Rymdintresserade kommer kunna se ett spektakulärt skådespel tidigt på måndagen.

Då kommer man nämligen kunna se planeterna Venus och Jupiter – med blotta ögat.

Tidigt på måndagsmorgonen kommer både Venus och Jupiter att kunna ses med blotta ögat – om vädret är klart.

– Det ser ut som två ovanligt ljusa stjärnor bredvid varandra. Det låter inte speciellt spännande, men det ser väldigt vackert ut på ett sätt man inte riktigt kan förklara, säger Robert Cumming, redaktör för tidskriften Populär Astronomi, till TT.

Bästa tiden att se planeterna kommer vara ungefär 40 minuter före soluppgången. Om man blickar över horisonten mot sydost ska man då kunna se Venus och Jupiter – planeterna kommer stå så nära varandra på morgonhimmelen att de med blotta ögat rent av kanske kommer se ut som en enda starkt lysande stjärna.

Ställ väckarklockan – en timme innan

Fenomenet är dock inte särskilt ovanligt, utan sker med ett par års mellanrum. Senast man kunde se Venus och Jupiter på det här sättet var faktiskt redan förra året.

Men från just Sverige kan de båda planeterna vara ganska svåra att skymta. På Populär Astronomi listar Robert Cumming flera tips, men framförallt hänger det på vädret.

– Om det överhuvudtaget är klart väder är det absolut viktigaste att det är klar sikt mot sydost så att du ser hela vägen ner till horisonten. Sedan ska man pricka in rätt tid när det är lagom ljust och lagom mörkt, säger han.

Rätt tidpunkt varierar en aning beroende på var i landet man bor, men riktlinjen är att ställa väckarklockan en timme före soluppgången.

Även om vädret skulle svika under måndagsmorgonen finns det ytterligare en chans att skymta planeterna även på tisdagsmorgonen.

Och igen om några år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Planeten Jupiter

ÄMNEN I ARTIKELN

Planeten Jupiter

Planeten Venus

Astronomi