Ombytta roller: Noshörning fällde tjuvjägare

NYHETER

Jakten på noshörningen gick inte som tjuvjägarna i Namibia hade tänkt sig. Jakten tog en oväntad vändning och snabbt uppstod ombytta roller: noshörningen fällde jägaren.

Det hände i nationalparken Etosha. Polisen Simson Shilongo berättar för tidningen The Namibian som alltför ofta har anledning att rapportera om tjuvjakt – att den namngivne jägaren och några medbrottslingar tog sig in i parken i syfte att jaga de stora djuren.

De spårade en noshörning, men plötsligt kom den "från ingenstans" och anföll jägarna. En av dem blev illa skadad i benet. Han kunde inte ta sig från platsen själv.

Kamraterna försökte gömma honom på ett berg i närheten, men han greps nästa dag och får nu vård på Opuwo-sjukhuset. Under polisbevakning.

2014 började myndigheterna i Namibia att avsiktligt avlägsna horn från noshörningar i hopp om att djuren då inte ska dödas av tjuvjägare. I början av 2017 rapporterade The Namibian , med hänvisning till landets miljödepartement, att man dittills hade avlägsnat hornen från 451 spetsnoshörningar.

Foto: Na Son Nguyen/AP/TT
Afrikansk noshörning i Bao Son-djurparken i Hanoi, Vietnam. Till och med i djurparken har man tvingats ha dygnet runt-bevakning för att skydda noshörningen mot tjuvjägare. Arkivbild från 2012.
ARTIKELN HANDLAR OM

Namibia

Jakt