Stefan Löfven

Löfven lyfter oron

Av: 

TT

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

NYHETER

– Många kommer att minnas 2016 som orons år, sa statsminister Stefan Löfven när han inledde årets första partiledardebatt.

Han vände sig till alla som känner oro.
– Jag talar till dig som bor i ett område plågat av brottslighet och som kanske inte vågar gå ut på torget. Den är den oron vi ska möta, säger Löfven.
Han talar om att "samhällsbygget" ska ägnas åt att lyfta människor ur uppgivenhet och hedra dem som byggt landet. Oron möts inte med ökade klyftor och lägre löner.
Nu är det slut på nedskärningar av totalförsvaret och den organiserade brottsligheten ska bekämpas, framhåller Löfven.

Skärpta straff

– Nu skärper vi straffen för vapenbrott. Den som går ut med ett vapen ska veta att det kan dröja flera år innan man får träffa sin familj utanför fängelsemurarna igen.
Stefan Löfven sade också att lägstastraffet för handgranater ska fyrdubblas.
– I vårt samhällsbygge ska organiserade brottslingar bort från våra gator och in i fängelse.
Även moderatledaren Anna Kinberg Batra startar sitt anförande i otrygghet, terrorism och en osäker omvärld. Men hon landar i de 130 utanförskapsområden, där arbetslösheten är hög och många lever på bidrag.

Sluta dalta

– Vi måste sluta dalta med dem som tar sig rätten att leva på andra fastän de skulle kunna jobba, säger Anna Kinberg Batra och anklagar Socialdemokraterna för att ta från dem som jobbar och ge till dem som inte gör det.
– Det måste alltid löna sig att jobba. Det är bara så vi kan bryta utanförskapet. Hela Sverige ska jobba.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson inledde med att välkomna den "folkliga resningen mot det liberala etablissemanget" runt om i Europa. Han välkomnade även "tillnyktringen" i migrationspolitiken. Samtidigt kritiserade han regeringen för att inte klara av de reella problemen i Sverige med långa vårdköer, hög arbetslöshet och den ökande brottsligheten.
– Den nuvarande regeringen besitter ingen som helst förmåga att hålla ihop vårt land. Sverige behöver ett nytt styre som kan ta sig an våra problem, säger Jimmie Åkesson.

Hård mot kriminella

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger att man måste vara hård mot kriminaliteten och att segregationen måste brytas.

– De unga killarnas kreativitet ska användas på en arbetsplats inte åt kriminalitet, säger han.

Centerledaren Annie Lööf tog även hon upp otryggheten i landet som beror på bristen på jobb och sociala och regionala klyftor.

– Det handlar om krisen inom polisen, våld och stöldturnéer på landsbygden, om brister i välfärden, i skolor, äldreboenden och vårdcentraler som hotas av nedläggning på grund av regeringens attacker mot valfriheten, säger hon.
Lööf kritiserade också statsministern för att inte ta ansvar vad gäller den ökade osäkerheten inom säkerhetspolitiken.
– Det duger inte att avfärda konkreta förslag att stärka försvaret som budgivning. Det krävs ansvar.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Riksdagen

Anna Kinberg Batra

Annie Lööf

Jimmie Åkesson