Livsfarliga led-lampor förbjuds

NYHETER

Elsäkerhetsverket förbjuder försäljningen av två typer av led-lampor.

Den ena kan i värsta fall vara livsfarlig.

– Håller du handen på en diskbänk samtidigt som du skruvar i lampan kan du få en stöt igenom hjärtat och då kan du faktiskt dö, säger Martin Gustafsson, inspektör på myndigheten.

Det handlar om två led-lampor av märket Primoflux, den ena med beteckningen LSB-E27–02–03–03, den andra – och absolut farligast – har beteckningen LSB05-E27–10–01.

På engelska kallas det ”cornlamp”, då den ser ut lite som en majskolv, skriver DN.

Till Aftonbladet säger Martin Gustafsson på Elsäkerhetsmyndigheten att båda lamporna har brister som bland annat ger elstötar. Men modellen LSB05-E27–10–01 kan, om man har riktigt otur, leda till döden.

Den ska inte bara sluta säljas, kunder ska även kunna lämna tillbaka samtliga köpta lampor.

– Modellen LSB-E27–02–03–03 får inte säljas längre, men vi rekommenderar att man tar kontakt med återförsäljaren för att höra hur man ska göra, säger Martin Gustafsson.

Inte många lampor sålda

Hur många lampor som är sålda i Sverige är oklart. Martin Gustafsson tror inte att det är särskilt många.

– Den är nog inte jättevanlig. Det är inget du har i en läslampa, utan snarare i en taklampa, som man behöver mer kräm i.

Malmöföretaget Wepack AB, som säljer lamporna, saknar EU-försäkran som ger den så kallade CE-märkningen.

– Det är som ett slags körkort som säger att produkten är säker och hur den fungerar, säger Martin Gustafsson.

Jakob Jensen, verksamhetschef på Wepack AB, säger till Aftonbladet att lamporna har sålts till 16 kunder. Det handlar om ett 30-tal lampor av båda modeller. Redan i november, när företaget fick information från Elsäkerhetsverket, skickade de brev till samtliga som köpt ledlamporna.

– I dag, efter skriverierna, har vi ringt dem. Vi är glada för att Elsäkerhetsverket har uppmärksamat oss på det här. Vi bröt med leverantören redan i november, säger Jensen till Aftonbladet.