Trump vill tona ned kopplingen till Putin

NYHETER

En ny amerikansk underrättelserapport visar att Ryssland låg bakom hackerattackerna under det amerikanska presidentvalet.

Men den nyvalde presidenten menar att det inte påverkade valresultatet och ger samtidigt sin bild av de framtida relationerna med supermakten.

”När jag är president kommer Ryssland respektera oss mer än de gör nu” skriver han på Twitter.

Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYR N

Under fredagen släpptes en amerikansk underrättelserapport som visar att Ryssland låg bakom hackerattackerna under amerikanska presidentvalet.

Attackerna ska ha beordrats av president Vladimir Putin personligen.

Enligt rapporten ska propagandakampanjen haft för avsikt att skada Hillary Clintons vinstchanser och underminera den demokratiska processen.

Några försök att påverka själva röstningssystemet har dock inte uppdagats, enligt rapporten som CIA, FBI och NSA står bakom.

Vill inte peka ut Putin

Under fredagen träffade Donald Trump USA:s underrättelsetjänster för en genomgång av cyberattackerna och dess inblandning i presidentvalet.

Innan mötet beskrev Trump anklagelserna som en ”politik häxjakt” och menade att de ryska attackerna har satts i fokus av hans motståndare.

Trump själv beskrev mötet som ”konstruktivt” och vill nu utse en grupp som inom 90 dagar ska ta fram en plan för att bekämpa cyberattacker.

Dock ville han inte entydigt peka ut Ryssland som enda tänkbara land bakom attackerna och säger även att de inte hade någon som helst effekt på valresultatet.

”Behöver inte fler problem”

Under lördagen twittrade den nyvalde presidentkandidaten även om hur han ser på de framtida relationerna med supermakten.

”Att ha en god relation till Ryssland är något bra och inget dåligt. Bara ”dumma” människor eller idioter skulle tycka att det var dumt! Vi har tillräckligt med problem i världen och behöver inte ett till. När jag är president kommer Ryssland respektera oss mer än de gör nu och båda länderna kommer förhoppningsvis att arbeta tillsammans för att lösa många av de stora och brådskande problem i världen”.

Men flera analytiker menar att Trump nu på alla sätt försöker tona ner betydelsen av underrättelsetjänsternas slutsats och skifta fokus från frågan.

Säkerhetskommentatorn och tidigare CIA-medarbetare Bob Baer säger till CNN att han aldrig sett ett starkare uttalande från underrättelsetjänsterna.

– Rapporten underminerar legitimiteten i Trumps presidentskap.

”Kommer få fortsatta problem”

Även Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson menar att Trumps legitimitet är hotad om det visar sig att segern påverkats av Ryssland.

Dock tror han inte att Trump kan avsättas eller att nyval kommer utlysas.

– Det skulle nog bara ske om det visar sig att Trump själv varit inblandad, vilket ingenting tyder på. Men han förvärrar ju för sig själv genom att förneka att det finns en koppling mellan hackerattackerna och valsegern.

– Detta är inget som försvinner utan kommer fortsätta vara ett problem för honom och försvårar hans planer att USA ska närma sig Ryssland.

Vad tjänar Ryssland på en hacker-attack mot USA?

– Om de lyckades så har de ju fått Trump vald, kan få sina sanktioner hävda, behålla Krim och få förbättrade relationer med USA, vilket betyder väldigt mycket för Ryssland och Putin som kan sitta kvar vid makten.

FAKTA

Amerikanska hacker-attaker

Under 2016 har flera omfattande dataintrång uppdagats i USA, flera av dem kopplade till valrörelsen. I somras drabbades Demokraterna av flera attacker, som presidentkandidaten Hillary Clinton skyllde på ryska hackare. President Barack Obama ville då inte utesluta att Ryssland försökte påverka valutgången till Donald Trumps fördel.
I början av oktober anklagade amerikanska underrättelsemyndigheter ryska regeringen för att ligga bakom hackattacker mot företag och institutioner i USA. De påstådda dataintrången hade enligt myndigheterna gjorts i syfte att påverka valrörelsen. En talesperson för Kreml avfärdade uppgifterna som "nonsens".
I mitten av december pekade både FBI och CIA, liksom USA:s underrättelsechef, ut Ryssland som skyldigt till cyberattackerna under presidentvalet. Vid en presskonferens i Vita huset den 16 december sade president Barack Obama att konsekvenser väntar Ryssland.
I slutet av december utvisade USA 35 ryska diplomater och president Obama utlovade sanktioner mot Ryssland med hänvisning till de misstänkta cyberattackerna.

Källor: Director of National Intelligence, The New York Times.