Atlas Copco styckas upp – vd:n avgår

Det svenska industriföretaget Atlas Copco ska delas upp i två bolag.

Delningen kommer att ske under 2018.

Bolaget meddelade samtidigt att vd:n Ronnie Leten avgår och ersätts av vice vd Mats Rahmström i april.

Verkstadskoncernen Atlas Copco ska styckas upp och delas i två bolag under 2018 enligt ett förslag från företagets styrelse.

Det nya bolaget, som fått arbetsnamnet ”NewCo”, ska fokusera på gruvor och anläggning och den andra delen ska fokusera på industriella kunder, uppger SvD Näringsliv som var först med nyheten.

Det senare ska behålla namnet Atlas Copco, och ska bland annat omfatta affärsområdena kompressorteknik, vakuumteknik och industriteknik.

“Styrelsen och ledningen tror att långsiktigt aktieägarvärde kommer att skapas genom en delning av Gruppen i två separata bolag. Båda verksamheterna är världsledande inom sina respektive områden och kommer att dra nytta av ett mer fokuserat ledningsansvar”, skriver Hans Stråberg, styrelseordförande i Atlas Copco AB, i ett pressmeddelande.

Den 24 april ska ägarna i Atlas Copco ta ställning till delningen.

Vd:n avgår

Samtidigt meddelade bolaget att nuvarande vd Ronnie Leten lämnar sin tjänst efter åtta år och ersätts av vice vd Mats Rahmström vid årsstämman den 26 april.

– Jag har gjort detta i åtta år och det har varit fantastiskt men om man leder ett företag så länge så måste man ifrågasätta om organisationen behöver en ny ledare och vi hade det valet nu, säger Ronnie Leten under en presskonferens.

I ett pressmeddelande skriver Hans Stråberg att den nye vd Mats Rahmström ”har ett tydligt affärsfokus och är en uppskattad ledare som lever och andas Atlas Copcos värderingar”.

Över 43 000 anställda

Atlas Copco grundades 1873 och har kunder i fler än 180 länder. Under 2015 hade företaget en omsättning på 102 miljarder kronor och fler än 45 000 anställda.

Enligt Ronnie Leten kommer uppdelningen av bolagen inte att innebära uppsägningar då 33 000 anställda ska ingå i Atlas Copco och 12 000 i det nya bolaget.

Publisert: