Hemliga läkare fick 13 miljoner av läkemedelsindustrin

600 läkare vägrar berätta om pengarna de fick från industrin 2015

Omkring 600 läkare och annan vårdpersonal vägrar redovisa hur mycket pengar de fick från läkemedelsbolagen 2015, kan Aftonbladet avslöja.
Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, är kritisk:
– Jag tycker absolut att de ska vara öppna. Det är grundläggande för transparens, säger hon.

Namngiven hälso- och sjukvårdspersonal fick 34,3 miljoner kronor av läkemedelsbolagen under 2015. Till det kommer 12,6 miljoner kronor där uppgifterna om vem som tagit emot pengar är hemliga.

Det innebär att 27 procent av bidragen till hälso- och sjukvårdspersonal är hemliga. Bland de 1 635 läkare och annan vårdpersonal som öppet redovisar vad de har fått är medelbidraget 20 948 kronor. Om den hemliga gruppen fick lika mycket, så handlar det om 615 personer.

”Har rätt att säga nej”

– Det låter som en rimlig uppskattning att 75 procent ger sitt medgivande och att 25 procent inte har gett sitt medgivande, säger Rikard Pellas på Läkemedelsindustriföreningen.

Varför inte?

– Det handlar om personuppgiftslagen. Enskilda personer har rätt att säga nej till att någon öppet deklarerar de här personuppgifterna. Men vi hoppas att det blir en högre andel nästa år. Vi vill ha 100 procent som samtycker, säger Pellas.

Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, sätter nu press på alla medlemmar att ge läkemedelsbolagen tillstånd att öppet redovisa hur mycket de fick 2016:

– Det tycker jag att de borde.

I Läkarförbundets etiska vägledning står att läkare ska handla så att de med hedern i behåll kan berätta om sina relationer med företag i branschen för sina patienter. Ändå vill de inte vara med?

– Jag förutsätter att siffran kommer att stiga. Vi kommer att följa det, säger Stensmyren.

”Det är oförskämt”

Sven Britton, professor emeritus i infektionssjukdomar och S-politiker, är också kritisk till läkarna som väljer att vara hemliga med sina inkomster från bolagen:

– Det är oförskämt. Och jag är besviken över att det är juridiskt möjligt.

Sven Román, överläkare och specialist i barn- och ungdomspsykiatri, kräver också en öppen redovisning från sina kollegor:

– Det handlar om förtroendet för oss läkare. Vi måste visa att vi står på patientens sida. Har vi kopplingar, då måste vi redogöra för det.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera läkare som höll föredrag i regi av olika läkemedelsbolag under 2015, men som inte har redovisat att de fått personliga bidrag från bolagen. Samtliga säger att de har arvoderats för föreläsningarna, men att de höll dem på arbetstid och att det därför var deras kliniker som fick pengarna.


Publisert:

LÄS VIDARE