Regeringens svar till KU – svaren som kan rädda Hultqvist

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Försvarsminister Peter Hultqvist.

Aftonbladet har tagit del av regeringens svar till riksdagens konstitutionsutskott om hanteringen av Transportstyrelsens it-skandal.

I rapporten skriver Försvarsdepartementet att Peter Hultqvist hade kunskap om informationsvägarna i regeringskansliet och ”utgick från att informationen fanns på statsrådsberedningen”.

Exakta detaljer är dock sekretessbelagda.

– Jag har en planering för hösten och våren och jobbar vidare precis som vanligt. Det är upp till andra att värdera men det vi för fram till KU är att jag hade kännedom om hur informationsvägarna är i regeringskansliet gällande de här frågorna. Det framgår i informationen till KU men det är delvis hemliga uppgifter som jag inte kan redogöra för i detalj, säger Peter Hulqvist till Aftonbladet under riksmötets öppnande under tisdagen.

Två ministrar har fått avgå med anledning av it-skandalen. Infrastrukturminister Anna Johansson, direkt ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen fick avgå. Anders Ygeman fick byta jobb till gruppledare i riksdagen.

– Jag ser framemot att göra ett jobb i den här rollen. Det är alldeles uppenbart att Alliansen inte har väljarna med sig i den frågan om misstroendevotum, väljarna ser det politiska spelet bakom, Anders Ygeman till Aftonbladet.

”Utgick från att statsrådsberedningen hade information”

KU har ställt 21 frågor till regeringskansliet om hur var och när. Mycket av informationen är sekretessbelagd. KU vill bland annat få reda på när statsministern och statsrådsberedningen fick informationen om planerna på att ouscourca it-verksamheten på Transportstyrelsen. Dessutom ställs frågor kring när försvarsminister Peter Hultqvist fick informationen och vilka åtgärder han vidtagit.

”Försvarsministern försäkrade sig om att Försvarsdepartementets tjänstemän skulle fortsätta följa upp frågan med Försvarsmakten. Försvarsmakten påkallade heller inte några åtgärder från regeringens sida. Med den kännedom försvarsministern har om rutiner för informationsgivning i regeringskansliet i frågor av detta slag utgick han från att informationen fanns på Statsrådsberedningen (se vidare hemligt underlag)”, skriver Försvarsdepartementet. Vad antagandet om att informationen redan fanns på Statsrådsberedningen bygger på är sekretessbelagt.

Skulle följa upp

I svaret till KU skriver regeringen att Hultqvist fick informationen från sina medarbetare Då ska han ha fått reda på att Försvarsmakten och Säpo samverkat om frågan och att Försvarsmakten agerat. Försvarsministern ska enligt underlaget till KU försäkrat sig om att hans departement fortsatte följa upp ärendet med Försvarsmakten.

Statsminister Stefan Löfven informerades först 12 januari 2017, av sin statssekreterare Emma Danielsson som nu har avgått, enligt regeringens svar till KU.

Under pressträffen efter riksmötets öppnande kommenterar Löfven uppgifterna till KU om när Peter Hultqvist fått kännedom om händelseutvecklingen på Transportstyrelsen.

– Nu har regeringskansliet skickat in ett mycket noggrant genomarbeta material med svar på alla de frågor KU vill ha svar på. Vi har kunnat visa att den beskrivning vi visat tidigare håller, att exempelvis Peter Hultqvist hade anledning att tro att informationen gått till statsrådsberedningen. Det kan vi styrka och KU har de uppgifterna men exakt hur han hade det är sekretessbelagt, säger Stefan Löfven om regeringens svar till KU om hanteringen av it-skandalen på Transportstyrelsen.

Alliansens partiledare har sagt att man vill invänta svaren till KU innan besked om när misstroendevotum ska läggas fram kommer att lämnas.

– Vi kommer ta ställning till det under den här veckan. Vår utgångspunkt är att försvarsministern bär ett tungt ansvar, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Publicerad: