Nyheter

Första domen med nya säkerhetslagen i Hongkong

Av: 

TT

Tong Ying-Kit, i bussen, på väg till rättegången på tisdagen.
Tong Ying-Kit, i bussen, på väg till rättegången på tisdagen.

NYHETER

Att mana till ”Hongkongs befrielse” är terrorism. Det meddelar en domstol efter den första rättegången där den kontroversiella nya säkerhetslagen har använts i den kinesiska staden.

Straffet för 24-årige Tong Ying-Kit kommer dock först senare.

Fallet ses som en värdemätare på hur de kinesiska myndigheterna tänker använda den nya lagen, som väckt protester världen över.

Lagen trädde i kraft i månadsskiftet juni-juli förra året. Och just den 1 juli körde Tong omkring på en motorcykel med en flagga där det stod ”Befria Hongkong – vår tids revolution”. Det innebär att han uppmanade andra till secession, alltså att separera Hongkong från Kina, enligt domstolen.

Kan få livstid

I kombination med att han vid tillfället med motorcykeln plöjde in i en grupp poliser begick han även ett terrordåd, och är därför skyldig på båda åtalspunkterna, skriver domarna.

Han riskerar livstids fängelse.

Själva säkerhetslagen har i omvärlden kritiserats som drakonisk, ett sätt för regimen i Peking att urvattna de friheter Hongkong-borna åtnjuter, rättigheter som inte finns i resten av Kina. Den har väckt frågetecken kring om Hongkong kan förbli ett av Asiens viktigaste finansnav, om utländska företag och affärspersoner känner att de inte längre kan lita på rättssystemet.

Utvalda domare

Även hur denna rättegång genomförts är kontroversiellt. Till skillnad från praxis i Hongkong har fallet inte avgjorts av en jury utan av tre domare. De har valts ut av Hongkongs Pekingtrogna ledare Carrie Lam, specifikt för mål som rör nationell säkerhet.

Efter Tong väntar över 60 andra på rättegång i enlighet med den nya lagen. Bland dem finns flera kända namn, såsom Jimmy Lai, ägare till den nu nedstängda tidningen Apple Daily.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: