Norska inreseregler stoppade kärleksparet – nu stäms staten

På grund av Norges hårda inreseregler fick Malin Biller inte träffa sin särbo på ett halvår.

Kärleksparet är ett av många som nu går samman och stämmer norska staten för att ha brutit mot mänskliga rättigheter.

– Regelverket är diskriminerande, ologiskt och dumt, säger hon.

Malin Biller, 42, bor i Göteborg. Hennes särbo Roy i norska Telemark.

Paret har varit tillsammans i tre år och älskar att promenera och laga goda middagar ihop.

Men coronapandemin, och de norska inresereglerna, satte stopp för det. Den 29 januari i år stängde landet gränserna helt för partners.

Med tiden har reglerna lättat, bland annat för pendlare och lastbilschaufförer. Men under ett halvår var det inte möjligt för Malin Biller att åka över gränsen och hälsa på sin särbo.

– Gränsen har varit hermetiskt tillsluten. På något sätt har norska staten tagit ifrån mig och en massa människor möjligheten att vara med nära och kära, säger hon.

Malin Biller fick inte träffa sin särbo Roy på ett halvår till följd av Norges inreseregler.
Malin Biller fick inte träffa sin särbo Roy på ett halvår till följd av Norges inreseregler.

Restaurangbesök – på varsitt håll

Att inte få träffa sin ”kjæreste” tog hårt, berättar Malin. Alla hjärtans dag, födelsedagar och Norges storslagna 17 maj-firande – allt fick firas på varsitt håll.

– Jag har varit trött, arg och deprimerad, just det här att leva i ovisshet och inte veta när man får träffas nästa gång.

I stället för att träffas och göra de små vardagssakerna ihop fick paret hitta egna knep för att behålla kärleken i vardagen.

– En dag gick vi på restaurang tillsammans fast i olika städer, vi hade en liten dejt fast på avstånd. Lite sorgligt blir det ju, men man får ha fantasi, säger hon.

Fått återförenas: ”Var tårögd”

Nyligen lättades reglerna bland annat för de som har en käresta i landet – och efter månader av längtan kunde paret återförenas.

– Jag var tårögd, det var lite overkligt. Vi lagar middag, går och handlar och går promenader, sådana vardagliga saker som är det jag har saknat mest.

”Norska regeringen har behandlat oss illa”

Under tiden paret var ifrån varandra har Malin engagerat sig i gruppen ”Oss med familie eller kjæreste i utlandet under covid-19, 2020/2021".

Gruppen samlar tusentals personer som inte kunnat träffa exempelvis partners, syskon, vuxna barn och mor- och farföräldrar på grund av inresereglerna.

Nu har gruppen beslutat sig för att stämma norska staten för att ha brutit mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Inresereglerna handlar ju om att begränsa smitta och det är många som har fått avstå från att träffa nära och kära under pandemin. Behöver man gå så här långt?

– Vi kände det till slut. Norska regeringen har behandlat oss illa så länge. Vi vill få till en mer varaktig lösning, så att familjer över hela världen ska kunna återförenas. Det kan de inte nu.

Förhoppningen är att regelverket ska se annorlunda ut i framtiden - till exempel om det blir en ny pandemi.

– Det ska finnas en lösning så att det ska gå att återförenas på ett tryggt sätt. Vi menar inte att man ska strunta i smittsäkerheten, vi menar att det finns trygga sätt att komma in i Norge. Om regeringen bara vill.

Publisert:

LÄS VIDARE