Kristianstad

Fem misstänkta skottlossningar i Kristianstad på kort tid

Av: 

Susanna Nygren

Adam Westin

NYHETER

Sedan den 19 juni har fem misstänkta skottlossningar inträffat i Kristianstad.

Vid det första tillfället sköts mot en nattklubb och det fanns risk för utomstående att träffas, enligt polisen.

– Jag hör hela tiden om problem. Det var en katastrof som hände igår, säger Hasib Alkubaisi som jobbar på en kiosk i Gamlegården.

Att Kristianstad har problem med gängkriminalitet är inget nytt, sa inrikesminister Mikael Damberg på en presskonferens i förmiddags.

På polisens lista över utsatta områden i Sverige finns två i Kristianstad – Charlottesborg och Gamlegården. Gårdagens skjutning i Gamlegårdens centrum, där två män i 20- respektive 30-årsåldern samt en kvinna i 60-årsåldern skadades allvarligt, är den senaste i raden av misstänkta skottlossningar.

”Oerhört allvarlig händelse”

Den 19 juni avlossades flera skott mot uteserveringen på Teaterbaren i centrala Kristianstad. En maskerad person gick upp på den öppna uteserveringen och sköt, rapporterade SR.

– Den skottlossningen var knuten till en miljö där det fanns flera personer på platsen och en uppenbar risk att även utomstående skulle komma till skada. Det var en oerhört allvarlig händelse, säger lokalpolisområdeschef Anders Olofsson.

Kvällen den 10 juli larmades polis till en restaurang i Gamlegården efter larm om skottlossning. Kvällen därpå larmades polisen till Väverigatan i centrala Kristianstad efter larm om en liknande händelse.

– Det har varit händelser där vi har varit på plats och inte kunnat säkerställa att det verkligen hänt en skottlossning. Men vi är inte naiva, vi har en problembild i Kristianstad knuten till grov kriminalitet. Det finns en tillgänglighet på vapen i den kriminella miljön som är oerhört allvarlig, säger Anders Olofsson.

Hasib Alkubaisi jobbar i en kiosk i Gamlegården. ”Det var en katastrof som hände igår”, säger han.

De misstänkta är under 18 år

I måndags kväll skedde också en misstänkt skottlossning i Gamlegården. Flera personer ringde in till polisen om höga smällar och efter en tids sökande gjorde polisen fynd som tydde på att en skottlossning hade skett.

Men det är gårdagens skjutning där tre personer skadades, och skjutningen på nattklubben den 19 juni, som sticker ut för lokalpolisområdeschefen.

– Om jag backar bandet till exempel tre år, när vi hade uppgörelser mellan kriminella konstellationer var brottsplatsen oftare knuten till parkeringsplatser, trapphus, bland mindre folk. Nu sker det helt omdömeslöst, med likgiltighet inför att andra ska komma till skada. Och det är en oerhört allvarlig utveckling som jag ser det.

Tre pojkar sitter anhållna, skäligen misstänkta för mordförsök. De är i åldersspannet 15 till 18 år, uppgav åklagaren på förmiddagens pressträff.

Lokalpolisområdeschefen i Kristianstad menar att en gräns har passerats och hoppas att fler ska samarbeta med polisutredningarna.

– Jag hoppas att civilsamhället ska reagera, att man inser att för att komma till bukt med detta måste vi sluta oss samman, säger Anders Olofsson.

”Det är en oerhört allvarlig utveckling som jag ser det”, säger lokalpolisområdeschefen Anders Olofsson.
Sedan den 19 juni har fem misstänkta skottlossningar inträffat i Kristianstad.

”Vi är oroliga för barnen”

Boende i Kristianstad säger sig märka av en förvärrad situation och ökad hänsynslöshet.

– Det är inte nya problem. Det har varit så länge. Men nu har det blivit jättefarligt, säger Hasib Alkubaisi, som jobbar på en kiosk i Gamlegården och har flyttat från området.

Timmar efter skjutningen talade Aftonbladet också med två mammor i Gamlegården.

– Vi är oroliga för barnen. Vi kunde ha varit på köpcentret när det inträffade. Alla handlar där, säger Hillwa.

– Det är inte tryggt här längre. Vi vill flytta till en annan del av Kristianstad, säger flerbarnsmamman Nora.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kristianstad

LÄS VIDARE

Polisen om skottlossningen i Kristianstad: "Det är fullständigt oacceptabelt"

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristianstad

Våldsbrott