Bolivia

Uppskjutet val i Bolivia blir av i september

Av: 

TT

Bolivias interimspresident Jeanine Áñez under ett tal vid presidentpalatset i La Paz i januari. Arkivbild.
Bolivias interimspresident Jeanine Áñez under ett tal vid presidentpalatset i La Paz i januari. Arkivbild.

NYHETER

Bolivias interimspresident Jeanine Áñez har gått med på att utlysa val den 6 september, efter anklagelser om att hon använt coronakrisen som förevändning för att fortsätta skjuta på datumet.

Ett nytt presidentval var först planerat att hållas den 3 maj. Men det sköts upp på obestämd framtid då strikta coronarestriktioner infördes i mars. Efter att båda kamrarna i landets kongress röstat igenom förslaget att hålla val den 6 september har Áñez nu motvilligt skrivit under beslutet. Hennes parti lade ner sina röster under omröstningarna i kongressen.

– Man har pressat mig med krav på val den 6 september, alltså mitt under pandemin. Landet lider och många politiker och myndigheter kräver val så snart som möjligt, säger hon i ett förinspelat uttalande, där hon avfärdar anklagelserna om att hon försökt klamra sig fast vid makten.

Enligt Áñez hälsominister Eidy Roca beräknas Bolivia nå en topp på 130 000 smittade i mitten av september. Landet har hittills rapporterat 24 388 bekräftade fall av coronasmitta och 773 dödsfall, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Konservative Áñez tog över presidentskapet i november sedan socialistledaren Evo Morales flytt landet efter tre veckor av våldsamma protester, med grund i att Morales, i strid med konstitutionen, ställde upp för en fjärde mandatperiod.

Morales beskriver sin avgång som resultatet av en kupp.

Han har förbjudits från att ställa upp i det kommande valet, där Hans socialistparti Mas i stället företräds av den tidigare ekonomiministern Luis Arce.

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Bolivia

Jeanine Áñez

Sydamerika

Coronaviruset

Evo Morales