Klart: Det blir inga gratis blöjor på Uppsalas förskolor

avFelix Blom

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är SKR, Sveriges kommuner och regioner, klara med sin tolkning av den tidigare uppmärksammade domen i Värmdö om att förskolor ska erbjuda gratis blöjor.

Ett beslut för skulle inneburit miljonsmäll mot en redan stram förskolebudget i Uppsala kommun.

– Jag som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden är väldigt glad för det här beslutet, säger Helena Hedman Skoglund.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Blöjor ansågs vara nödvändiga för förskolor att bedriva sin verksamhet. Därför ansågs det som rimligt att de också skulle betala för blöjorna som användes under förskolans verksamhetstimmar. Men nu får småbarnsföräldrar i Uppsala kommun fortsätta konka med sig blöjpaketen vid lämning. Det står nu klart då SKR lämnat sin analys av kammarättens dom.

– Det är bara 18 av Sveriges 290 kommuner som står för blöjor i dagsläget. Utifrån domen från kammarätterna så har SKR nu analyserat det hela och det har visat att domen inte föranleder att andra kommuner måste ha blöjor, säger BUN-ordförande Helena Hedman Skoglund.

Miljonsmäll mot förskolorna

Att ge Uppsalas förskolebarn gratis blöjor skulle kostat kommunen sju miljoner kronor. Pengar som i så fall hade behövt komma från annat håll inom verksamheten.

– Det är ju inte så att vi har sju miljoner liggandes att satsa på vad som helst. Vi hade behövt prioritera om, vad det skulle vara kan jag inte svara på, vi behövde inte göra den analysen nu. Men vi hade ju fått titta på var vi behövt ta pengarna i från och det hade drabbat i en annan ände, Helena Hedman Skoglund.

Förslaget fick medhåll från föräldrar, inte minst de ekonomiskt utsatta. Vad tänker du om det nu?

– För familjer som verkligen har en ekonomiskt utsatt situation. Så finns det andra stöd i vårat samhälle. Jag tycker att det här är en kostnad som man ska stå för som förälder. Jag har full förståelse för att man hade sett det här som positivt men man får förlita sig på andra stödsystem i samhället.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM