Coronapandemin

Två döda i sars-liknande virus

Har spridit sig till svenskparadiset Thailand

Av: 

Oskar Forsberg

Adam Westin

NYHETER

Rädslan för ett nytt sars-liknande virus sprider sig i Asien.

Viruset har dödat två personer i Kina – och även upptäckts i Thailand och Japan.

Kinas regering kritiseras för att mörka riskerna för en ny pandemi.

I Kina har minst 41 personer insjuknat i lunginflammation som kopplas till ett corona-virus från samma familj som sars – viruset som dödade uppemot 800 människor i början av 00-talet. Två personer har dött i den nya smittan, skriver nyhetsbyrån AFP.

En 61-årig kinesisk kvinna sitter just nu i karantän i Thailand – vilket är det första dokumenterade fallet utanför Kina. Ett annat fall har upptäckts i Japan.

Båda personerna hade nyligen varit i Wuhan-området i Kina, som betraktas som smittans epicentrum.

En man med ansiktsmask framför Pekings tågstation under fredagsmorgonen. Två personer har nu dött av det sars-liknande viruset.

Hade besökt fiskmarknader

Smittskyddsläkare världen över studerar just nu viruset men många frågor är fortfarande obesvarade. Man har till exempel ännu inte kunnat fastställa om viruset kan överföras mellan människor.

Smittan har kunnat härledas till en lokal matmarknad i Wuhan, men den drabbade kvinnan i Thailand har uppgett att hon inte besökt just den marknaden.

Emellertid hade hon besökt fiskmarknader i staden.

Den aktuella marknaden, som nu har stängt ner sedan i början av januari, sålde fisk och skaldjur, men också levande djur som till exempel kaniner, ormar och fåglar.

I flera prover från marknaden hittades viruset, vilket fick forskare att misstänka att det överförts från djur till människor, precis som sarsviruset.

Varningsskyltar i Japan efter att den dödliga smittan nu spridit sig till landet.

Kritik mot Kina

Leo Poon, en smittskyddsläkare från Hong Kong, uppger för CNN att kvinnan i Thailand antingen smittats av ett djur på någon annan marknad eller av en person som besökt den nu stängda matmarknaden i Wuhan.

– Jag tror att det första alternativet är mest sannolikt, säger han till tv-kanalen, men tillägger att man inte kan utesluta att viruset faktiskt kan sprida sig mellan människor.

Ett sådant scenario skulle vara värsta tänkbara och kunna leda till en pandemi.

När sars spreds över världen kritiserades Kina för att inte ha agerat i tid. Liknande kritik riktas nu mot hur landets regering hanterar den nya smittan, skriver AFP. Sociala medier-inlägg ska ha censurerats och kritiker menar att Kina tar för lätt på riskerna för en ny pandemi.

Kina har inte infört några restriktioner för resor till Wuhan-området, skriver AFP.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Viruset är ett corona-virus från samma familj som sars.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Coronaviruset – allt du behöver veta

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Thailand

Kina

WHO

Sars

Japan

AB Voice