Buttigieg i ledning i Iowa – efter röstkaoset

Bara 71 procent av resultatet redovisat

Efter ett utdraget röstkaos presenterades delar av resultatet från nomineringsvalet i Iowa.

Pete Buttigieg leder tätt följd av Bernie Sanders – och med Joe Biden först på fjärde plats.

– Det här är en förbluffande seger för vår kampanj, säger Buttigieg.

Starten på primärvalssäsongen blev ett fiasko. Resultatet från Demokraternas nomineringsval i delstaten Iowa skulle ha varit klart under natten mot måndagen.

En hel dag senare visste favoriterna Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Pete Buttigieg fortfarande inte hur de omkring 200 000 rösterna fördelats.

Först sent på tisdagskvällen, svensk tid, kom de första resultaten – under onsdagsmorgonen några fler. Hittills har 71 procent av rösterna redovisats.

Buttigieg leder med 26,8 procent av delegaterna. Sanders får 25,2 följd av Warren på 18,4 och Biden på 15,4.

Pete Buttigieg
Pete Buttigieg

Därefter kommer Amy Klobuchar på 12,6 procent och Andrew Yang på 1,1.

Sett till antal röster toppar Sanders med 28 220 följd av Buttigieg med 27 030.

I Iowa slåss kandidaterna om 41 av de runt 4 000 delegater som ska utse Demokraternas presidentkandidat vid partiets konvent i Milwaukee i juli.

Pete Buttigieg, som är tidigare borgmästare i South Bend i Indiana, berömde sin kampanj i ett tal till sina anhängare i New Hampshire.

– Det är detta vi har arbetat för i över ett år, för att övertyga våra landsmän om att en ny och bättre vision ska föda en ny och bättre tid, säger han.

App orsak till problemen

En starkt bidragande orsak till röststrulet är den speciellt framtagna app som använts för att rapportera in resultaten från de närmare 1 700 nomineringsmötena till Demokraternas partihögkvarter i delstaten.

Partifunktionärer klagade över buggar, att alla inte visste hur appen fungerade och att den inte gick att ladda ner. Demokraterna försäkrade att systemet inte hackats eller påverkats utifrån.

Den data som till slut kom in har under dagen jämförts med fysiska listor.

– Vi har jobbat dag och natt för att se till att de här resultaten är korrekta, säger Troy Price, ordförande för Demokraterna i Iowa, på en presskonferens.

Joe Biden i Souix City.
Joe Biden i Souix City.

Flera utspel i kaoset

Mitt i ovissheten försökte några av de främsta kandidaterna dra fördel av kaoset genom olika utspel.

Vermontsenatorn Bernie Sanders stab uppgav att egna mätningar visade att han var i ledningen med hälften av rösterna räknade.

Massachusettssenatorn Elizabeth Warren meddelade att hennes prestation ”känns bra”.

Miljardären Michael Bloomberg har valt att hoppa över Iowa och övriga delstatsval i februari för att i stället fokusera på valen i mars. Men nu tog han tillfället i akt att presentera en plan att fördubbla sin satsning på tv-reklam som redan passerat 100 miljoner dollar.

Elisabeth Warren hoppas klå sittande presidenten Donald Trump i det amerikanska presidentvalet.
Elisabeth Warren hoppas klå sittande presidenten Donald Trump i det amerikanska presidentvalet.

Trump: ”Fullständig katastrof”

President Donald Trump utsågs utan konkurrens till Republikanernas vinnare i Iowa. Han passade på att håna Demokraterna.

”Demokraternas val är en fullständig katastrof. Inget fungerar, precis som när de skötte landet”, twittrade han.

För kandidaterna har det historiskt varit psykologiskt viktigt att lyckas i Iowa och i New Hampshire, som håller val i nästa vecka. Utan en vinst i Iowa eller New Hampshire är det nästan omöjligt att få sitt partis nominering. Bara två presidentkandidater har blivit nominerade utan att vinna i Iowa eller New Hampshire. Mike Dukakis 1988 och Bill Clinton 1992.

 

PODD Därför gynnas Donald Trump av val-kaoset i Iowa

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om primärvalet i Iowa som slutade med röstningskaos. Hur påverkar det de kommande valen? Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Bernie Sanders är en av favoriterna till att vinna nomineringsvalet i Iowa.
Bernie Sanders är en av favoriterna till att vinna nomineringsvalet i Iowa.
Publisert:

LÄS VIDARE