Drastiska åtgärder i Kina för att stoppa virusspridningen

avMichael Toll, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Över 18 miljoner kineser hålls isolerade.

Utbrottet av coronaviruset har fått myndigheterna att stänga flera städer i Hubei-provinsen.

Samtidigt kom den första rapporten om dödsfall utanför regionen.

Polisen patrullerar gatorna. Biografer har beordrats att hålla stängt. Alla som vistas utomhus måste bära munskydd. Buskar, träd och även vissa byggnader besprutas med desinfektionsmedel 

All kollektivtrafik är stängd och varken bussar, tåg eller flygplan får lämna staden. 

Tanken är att de elva miljonerna invånarna i Wuhan ska isoleras fullständigt från omvärlden. 

Foto: TT NYHETSBYRÅN
En polis mäter temperaturen på en förare vid en vägbom i Wuhan.

– Vad jag vet är det helt nytt inom vetenskapen att man försöker stänga ner en hel stad på det här sättet, säger Gauden Galea, världshälsoorganisationen WHO:s representant i Kina, till Metro UK.

Den kinesiska regeringen har även beslutat om att påbörja samma typ av stängning av den närliggande staden Huanggang och Chibi samt staden Ezhou, där järnvägsstationen stängdes under torsdagen.

– Det här har aldrig tidigare testats på grund av hälsoskäl. I det här skedet går det inte att säga om det kommer fungera eller inte, säger Gauden Galea.

Totalt handlar det om över 18,5 miljoner som påverkas av isoleringen.

Även den svenska möbeljätten Ikea stängt sitt varuhus i Wuhan. De 600 anställda kommer dock att få lön medan de hålls hemma för att stoppa spridningen av viruset, skriver SvD.

”Förbjudna staden” stängs

Även i Kinas huvudstad Peking vidtar man försiktighetsåtgärder. Dels stänger myndigheterna ”Förbjudna staden”, dels ställer man in det det planerade, storskaliga, nyårsfirandet.  Allt för att stoppa spridningen av det dödliga viruset.

Det totala antalet bekräftade fall i Kina har i skrivande stund stigit till 654, rapporterar statstelevisionen, enligt nyhetsbyrån Reuters. I dagsläget har coronaviruset skördat 25 människoliv.

Det senaste dödsfallet rapporterades dessutom från en annan provinsens än Hubei. Myndigheterna i den kinesiska provinsen Hebei bekräftade under dagen ett dödsfall till följd av det nya coronaviruset, det första utanför epicentrum.

Foto: Dake Kang / TT
Personal tar ut bia-avfall från Wuhans center för medicinsk behandling.

Samtidigt fortsätter uppgifter om nya smittade strömma in från omvärlden.

Ett första fall har konstaterats i Singapore. Det finns ytterligare åtta bekräftade sjukdomsfall runt om i världen, fyra i Thailand och vardera ett fall i USA, Taiwan, Sydkorea och Japan. 

WHO meddelade under torsdagskvällen att de inte utlyser nödläge med anledning av coronaviruset. Än.

Det är för tidigt att konstatera att det rör sig om ett internationellt hälsonödläge, meddelar organisationen enligt Reuters.

– Missta er inte dock, det här är en nödsituation i Kina. Men det här ännu inte blivit ett globalt hälsonödläge, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus till nyhetsbyrån Reuters.

– Det kan fortfarande komma att bli ett, tilläger han.


PODD Det nya Kinaviruset – så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

WHO

Sars