Stockholm

Fem Stockholmskrogar tvingas stänga omgående

Av: 

TT

NYHETER

Flera krogar i centrala Stockholm tvingas stänga efter helgens coronainspektioner.

– Bristerna bedöms vara så allvarliga att de kan utgöra en smittofara, säger Per Follin, chef på Smittskydd Stockholm.

På söndagen anmäldes fem krogar i Stockholm till smittskyddsenheten efter flera inspektioner från miljöförvaltningen.

– Vi har instämt i bedömningen och fattat beslut om stängning. Det har vi meddelat muntligen och via brev till ansvariga, säger Per Follin till TT.

Huvudsakligen har problemet varit trängsel, både i lokalerna och utanför dem.

– Stängningen gäller omgående och tills vidare, säger han.

"Inte en överraskning"

Om beslutet ska upphävas måste krogarna åtgärda bristerna. Då kan smittskyddsenheten fatta beslut om en ny inspektion från kommunens miljöförvaltning. Krogarna kan också överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

TT: Det innebär stora konsekvenser för verksamheterna. Var detta nödvändigt?

– Jag kan säga så här: Det kommer nog inte som en överraskning eftersom de hade inspektion i går kväll, säger Per Follin.

De restauranger som stängs är Carmen, Charles Dickens, The Central Bar på Folkungagatan, International Bar och Raw Sushi & Bowl. Fyra av dem ligger på Södermalm.

– Det är populära restauranger och barer, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen.

"Förstår inte"

Ümit Pektas, ägare till Carmen, är uppgiven. Han förstår inte myndigheternas beslut och hävdar att han inte nåtts av någon anmärkning.

– Jag förstår inte vad vi har gjort för fel. De berättade aldrig att jag fick en anmärkning, säger han.

Nu har han börjat möblerat om och flera bord och stolar är borttagna.

Under helgen har Stockholms stad förstärkt sina inspektioner. Stockholmarna har också uppmanats att anmäla brott mot rekommendationerna i kommunens mobilapp.

– Vi fick några hundratal rapporter under fredagen och lördagen. Många hör av sig till mig på mejl också, säger miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Totalt har miljöförvaltningen i Stockholms stad anmält sju krogar till smittskyddsenheten, varav två inte har behövt stängas.

Fortsatt trångt i Göteborg

Även miljöförvaltningarna i Göteborg och Malmö har gjort inspektioner av städernas krogliv. Resultaten presenteras på måndagen.

– Jag vet bara att det är fortsatt trångt på vissa verksamheter. Restaurangägarna fortsätter göra det bästa av situationen, men det finns fortfarande saker att göra, säger Angelica Winter, avdelningschef på miljöförvaltningen i Göteborg.

Förra helgen konstaterades fyra Göteborgskrogar ha allvarliga brister efter miljöförvaltningens kontroller. Under veckan har bristerna åtgärdats.

– Vi kommer inte att lämna någon rekommendation om stängning till smittskyddsläkaren gällande de fyra krogarna, säger Angelica Winter.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Göteborg