Kriminella nätverk

Kusiner ledde dansk-svenskt kokainnätverk

Av: 

TT

Femton män, varav en svensk, åtalas vid Köpenhamns byret (tingsrätt) för att ha smugglat och sålt nio ton kokain under åren 2012–2019. Arkivbild.
Femton män, varav en svensk, åtalas vid Köpenhamns byret (tingsrätt) för att ha smugglat och sålt nio ton kokain under åren 2012–2019. Arkivbild.

NYHETER

Nätverket misstänks ha smugglat in nio ton kokain till Danmark och Sverige. De båda huvudmännen var kusiner och skötte verksamheten på varsin sida av Öresund.

Nu åtalas 15 män vid Köpenhamns tingsrätt för den omfattande narkotikasmugglingen.

Den danska polisen döpte utredningen till "Operation Goldfinger", men till skillnad mot att smuggla guld som i James Bond-filmen "Goldfinger" från 1964 var det kriminella nätverket misstänkt för att ha fört in totalt nio ton kokain till Sverige och Danmark.

– Narkotikan har smugglats in i Danmark från Nederländerna och Belgien och då har man använt sig av fordon med väldigt avancerade lönnutrymmen. En del av den här narkotikan har sedan smugglats vidare till Sverige. Där har den lagerhållits på olika ställen, distribuerats ut och sålts i olika delar av landet, säger kammaråklagare Peter Ståhl, som lett den svenska utredningen, till TT.

Restaurang var mötesplats

Den danska utredningen startades redan hösten 2018, men via ett informationsutbyte med svensk polis drogs en förundersökning i gång även i Sverige i början av 2019. Den svenska polisen har bland annat haft hemlig kameraövervakning mot adresser där man misstänkt att kokainet har gömts undan och mot en Malmörestaurang, som den misstänkte svenske huvudmannen drev.

– Där var det frekventa möten med personer som kom att bli frihetsberövade och misstänkta. De hade möten dagligdags där. Någon narkotikahantering kunde vi inte se just där, men restaurangen var central på det viset att den var en mötesplats för personer som var inblandade, säger Peter Ståhl.

Den 26 juni i fjol slog dansk och svensk polis till samtidigt. Ett 10-tal misstänkta personer frihetsberövades i Sverige och ett 30-tal i Danmark. Polisen beslagtog även narkotika och stora summor kontanter samt även fordon med dolda lönnutrymmen, som använts för att smuggla både kokain och pengar.

Flera andra dömda

Den svenske huvudmannen hade en motsvarighet på andra sidan sundet i Köpenhamn – där misstänks hans kusin ha varit huvudman. Nu åtalas de båda samt ytterligare 13 män vid tingsrätten i Köpenhamn, misstänkta för att ha smugglat och sålt nio ton kokain under en sjuårsperiod.

– Vi överlämnade huvudmannen, hans närmaste man och ytterligare en person, som var lägre ner i hierarkin, till Danmark för lagföring, säger Peter Ståhl.

Flera andra män som frihetsberövades har dömts till långa fängelsestraff i svenska domstolar för att ha tagit emot narkotika från nätverket. Ytterligare två misstänkta hade hunnit lämna Sverige vid tiden för tillslaget. De är häktade i sin frånvaro och internationellt efterlysta.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

76% RABATT

1450 SEK

Onlinekurs i Microneedling

Inga förkunskaper krävs

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

495 SEK

Lyxigt massagepaket, 90 min

60 min meridian detox-massage och 30 min fotvård

50% RABATT

125 SEK

Hårborttagning med vaxning hos Beauty By Patcharin

Lämplig för känslig hud

55% RABATT

59 SEK

Valfri take away pizza eller pasta på F.A.S.T Limhamn

Klassisk take away enligt italiensk tradition

46% RABATT

259 SEK

Valfri Italiensk 3-rätters middag inkl. ett glas mousserande

Ligger centralt vid Gustav Adolfs Torg

50% RABATT

450 SEK

Dermalogica Ansiktsbehandlingar hos H beauty

Välj mellan tre olika behandlingar

66% RABATT

1295 SEK

Onlineutbildning i browlift

Lär dig göra tjockare, fylligare och snyggare bryn

Publisert:

LÄS VIDARE

Virusstängda gränser ökar risk för överdoser

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriminella nätverk

Narkotika

Narkotikabrott

James Bond

Danmark

Malmö

Köpenhamn