Oisín Cantwells corona-kolumner blir till bok

Under coronapandemin har Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell ägnat sina dagar åt att skriva texter om hur krisen påverkar människor och vardagen.

Nu samlas hans coronakolumner i en bok.

– Det är de små berättelserna i en stor samhällskris, säger han.

Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, menar att journalistiken under coronautbrottet blivit uppdelad i två fack. Det rör sig dels om nyhetsbevakning i form av rapportering från presskonferenser, uppdaterade siffror och svar på läsarnas frågor i olika chattar, dels om åsiktsjournalistik.

Själv har han ägnat sin arbetstid åt att fokusera på människorna.

– Jag tror att det har fyllt sin funktion till nyhetsrapporteringen. Människor har stannat mig på stan och visat sin uppskattning över de ämnen jag lyft, och sånt är alltid roligt.

Nu samlas Oisín Cantwells coronakolumner i bokform, sammanlagt blir det ett 30-tal texter.

– Det var ett litet bokförlag i Göteborg, vid namn Korpen som hörde av sig och ville göra en bok av det här. Det är såklart jätteroligt att de vill det.

Hur har det varit att skiva kolumner under coronapandemin?

– Det har varit krävande, men också ett intressant journalistiskt arbete. Alla idéer och infallsvinklar har inte kommit gratis, utan jag har ibland fått hjälp av mina chefer. Sedan har jag tagit allt dag för dag.

Oisín säger att det har handlat om att ha örat mot nyhetsflödet. Som texten ”På Östermalmshallen har inte en olycka kommit ensam”. Bakgrunden var skriverierna som blev efter det att en 85-årig dam uttalat sig i en enkät i Sveriges Radio P3. Hon hade då tagit sig till Östermalmshallen för att köpa rökt ål, och därmed trotsat Folkhälsomyndighetens uppmaningar att äldre ska stanna hemma.

– Så tog jag mig själv dit för att kolla läget. Det är ju så man får veta hur det ser ut.

Oisin Cantwell har bland annat besökt Östermalmshallen
Oisin Cantwell har bland annat besökt Östermalmshallen

Det visade sig snabbt att damen inte var den enda äldre som var ute för att unna sig delikatesser, trots myndigheternas avrådan.

För Oisín har det varit viktigt att lyfta de vardagliga situationerna som många kanske kan relatera till i dessa tider. Och människorna i dem.

– Jag har försökt lägga fokus på de små berättelserna i en stor samhällskris, säger han.

Boken kommer att publiceras i slutet på juni i år.

Oisín Cantwell intervjuar riksdagens talman Andreas Norlén.
Oisín Cantwell intervjuar riksdagens talman Andreas Norlén.
Publisert:

LÄS VIDARE