Läkemedelstrio förkortar covid-19

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Vårdpersonal på ett sjukhus i Hongkong. Arkivbild.
Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT
Vårdpersonal på ett sjukhus i Hongkong. Arkivbild.

En kombination av tre läkemedel lindrar symptomen och förkortar sjukdomsperioden hos covid-19-patienter med lätta symtom, visar en ny studie.

Nu vill forskarna att cocktailen även testas på allvarligt sjuka patienter.

Studien genomfördes på 127 patienter som var inskrivna på sjukhus i Hongkong med lätta till måttliga symtom. Resultaten har publicerats i tidskriften The Lancet.

– Vårt test visar att tidig behandling av fall av mild till måttlig covid-19 med en kombination av tre antivirala läkemedel snabbt kan trycka tillbaka virusmängden i en patients kropp, säger Kwok-Yung Yuen vid Hongkongs universitet, som lett studien.

Testades dagligen

Av patienterna fick 86 personer kombinationen av läkemedlen interferon beta-1b, lopinavir/ritonavir och ribavirin under två veckor, medan 41 personer bara fick lopinavir/ritonavir. Behandlingen inleddes i genomsnitt fem dagar efter att symptom uppstått och alla patienter fick även övrig vård, bland annat behandlades en del med syrgas.

Patienterna testades sedan dagligen för att se om det nya coronaviruset kunde upptäckas.

Av de som tog alla tre medicinerna gick det inte längre att upptäcka viruset i kroppen efter i genomsnitt sju dagar, jämfört med kontrollgruppen som tillfrisknade på tolv dagar. De blev också symptomfria snabbare, på fyra i stället för åtta dagar.

MS-läkemedel nyckeln

Några av patienterna var tvungna att avbryta behandlingen med interferon beta, vilket normalt används för att behandla MS. De patienterna tog längre tid på sig att tillfriskna, vilket antyder att det är det läkemedlet som kan vara nyckeln, och forskarna vill se fler försök med den som grund.

Stephen Evans, forskare vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, tycker att studien är tillräckligt stark för att man ska gå vidare.

– Det har varit tydligt från lång erfarenhet att hiv bäst behandlas med en kombination av olika läkemedel och det kan också vara fallet med covid-19, säger han.

Läkemedelstrion kan enligt forskarna minska risken för vårdpersonal, eftersom perioden då patienter är smittsamma blir kortare.

PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: