Kamala Harris blir Bidens parhäst: "Hedrad"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Joe Biden har utsett Kamala Harris till sin vicepresidentkandidat. På bilden kampanjar hon för Biden i delstaten Michigan i mars.
Foto: Paul Sancya/AP/TT
Joe Biden har utsett Kamala Harris till sin vicepresidentkandidat. På bilden kampanjar hon för Biden i delstaten Michigan i mars.

Det blir Kaliforniensenatorn Kamala Harris som flankerar Demokraternas presidentaspirant Joe Biden när denne utmanar Donald Trump i USA:s presidentval den 3 november.

Biden hade lovat att utse en kvinna. Och i kölvattnet av Black lives matter-protesterna som svept över USA har såväl partikamrater som aktivister uppmanat honom att välja en icke-vit kvinna. Favorittippade Kamala Harris uppfyller båda dessa kriterier. Och har dessutom en gedigen bakgrund som både jurist och politiker.

"Jag har den stora äran att meddela att jag har utsett Kamala Harris – en orädd förkämpe för den lilla människan och en av landets mest framstående folkvalda – som min vicekandidat", skriver Biden på Twitter.

Biden lyfter fram Harris arbete som chefsåklagare, då hon bland annat "tog strid mot storbankerna, hjälpte arbetande människor och skyddade kvinnor och barn från övergrepp".

Kamala Harris replikerar att hon är hedrad att stå vid Bidens sida.

"Joe Biden kan ena det amerikanska folket eftersom han har ägnat hela sitt liv åt att kämpa för oss. Och som president kommer han att bygga ett USA som lever upp till våra ideal."

Tidigare chefsåklagare

Harris tog med sig sin tuffa juristattityd när hon 2016 valdes in i senaten, där hon har gjort sig känd för hårda utfrågningar av såväl ministrar som HD-domarkandidater i senaten.

Hon ses som progressiv, är för legalisering av marijuana och "förnuftiga vapenlagar". Hon förrättade även Kaliforniens allra första vigsel av ett samkönat par när sådana giftermål blev tillåtna 2013.

Konkurrent blev allierad

Harris aspirerade också på att bli Demokratiska partiets presidentkandidat och gjorde under den tidiga primärvalrörelsen vissa utfall mot Joe Biden – främst med anledning av att han enligt egen utsago tidigt i sin karriär samarbetat med politiker som var för segregation.

Men efter att Harris valde att avsluta sin kampanj grävdes stridsyxan ned. Den 8 mars ställde hon sig formellt bakom Bidens kandidatur.

Harris har indisk-jamaicanskt påbrå och spås kunna locka många minoriteter till valurnorna.

Trumphån: "Perfekta tillsammans"

En av anledningarna till att Bidens vicepresidentkandidat kan spela en större roll än vanligt ligger i hans ålder. Biden som blir 78 år i november skulle, om han blir vald, bli den äldsta presidenten hittills att tillträda posten i USA.

Med det i åtanke ser många hans vicepresidentkandidat som en person som kan komma att tvingas ta över presidentskapet om Biden av något skäl inte kan fullgöra ämbetets plikter.

Den sittande presidenten Donald Trump klargjorde snabbt vad han tycker om Bidens val.

"Falska Kamala. Korkade Joe. Perfekta tillsammans", lyder budskapet i en video Trump publicerade på Twitter.

På en presskonferens i Vita huset gick presidenten återigen till angrepp på Kaliforniensenatorn.

– Hon gjorde väldigt, väldigt dåligt ifrån sig i primärvalen, som ni vet, så jag var lite överraskad att han valde henne, säger Trump.

Publicerad: