Experten om valet av Harris: ”En markering”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Joe Bidens val av Kaliforniensenatorn Kamala Harris som vicepresidentkandidat är en signal till den svarta väljargruppen i USA.

Det menar USA-kännaren Dag Blanck.

– Det är en viktig signal till väljarna och en markering, säger han till TT.

Valet av Harris är föga förvånande för Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet.

– Hon var en av de ledande kandidaterna så det var kanske inte så oväntat. Hon har varit favoritkandidaten hos många.

Kamala Harris som vicepresidentkandidat kan få en särskild betydelse för Joe Bidens kandidatur med tanke på sommarens Black lives matter-protester, menar professorn.

– Harris blir den första svarta kvinnan att nomineras till vicepresident. Det är en viktig signal till väljarna och en markering med tanke på den utveckling vi har sett sedan George Floyds död.

– För Demokraterna är den svarta väljargruppen en viktig grupp, det här är en signal till dem att man tar dem på allvar, fortsätter Dag Blanck.

Valet av Kamala Harris som vicepresidentkandidat är en viktig signal till väljarna, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet.
Foto: Alexander Drago
Valet av Kamala Harris som vicepresidentkandidat är en viktig signal till väljarna, menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier på Uppsala universitet.

Biden minns Obama

– Han får en stabil person vid sin sida. Harris har stor erfarenhet, hon är en tuff kampanjare och en bitsk debattör. Sedan är hon även yngre, det är en viktig faktor då Biden själv är till åren.

– Biden har sagt att han vill ha en person som han känner sig befryndad med, som den relation han tyckts ha haft med Obama under deras samarbete.

Huruvida relationen med Kaliforniensenatorn kommer bli liknande tiden i Obamaregeringen återstår dock att se.

– Under den första primärvalsdebatten gick Harris emot honom lite men nu tyck de ha lagt det bakom sig.

"Sällan avgörande"

Valet av vicepresident bör dock inte ges för stor vikt inför höstens presidentval, menar Dag Blanck.

– Vicepresidentvalet brukar få oerhört mycket uppmärksamhet men sedan blir frågan snabbt av minskat intresse.

– Det blir sällan avgörande men kan dock vara negativt för kandidaten om man väljer någon som framstår som svag. Somliga menar att det var fallet när John McCain valde Sarah Palin till vicepresidentkandidat, men det verkar dock inte vara en risk att valet av Harris får den effekten, säger Blanck.

Publicerad:

LÄS VIDARE