Malin, 49, dödade 750 mördarsniglar på en kväll

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Malin Baeckman, 49, hittade inte en enda mördarsnigel på tomten för fem år sedan.

Häromdagen högg hon ihjäl 750 stycken.

Sniglarna har goda förutsättningar att föröka sig i år, men det går att förhindra en snigelexplosion i trädgården, enligt experten Ted von Proschwitz.

”Jag brukar alltid gå en vända varje kväll och morgon och hugga sniglar, men den här kvällen tänkte jag “hjälp vad många de är””, säger Malin Baeckman.
Foto: Privat
”Jag brukar alltid gå en vända varje kväll och morgon och hugga sniglar, men den här kvällen tänkte jag “hjälp vad många de är””, säger Malin Baeckman.

När Malin Baeckman räknat till 666, djävulens nummer, började hon filma sniglarna som invaderat hennes trädgård på en dryg vecka när hon inte varit hemma.

– Det var total översvämning. Så vansinnigt äckligt. Jag gick bara runt och högg och högg och högg.

Hon berättar att hon dödat runt 200 sniglar som mest på en dag tidigare. Men att hon denna kväll hade ihjäl fler än 750 stycken med en vass spade på närmare en timme. För fem år sedan hade hon inga sniglar alls på tomten i Storvreta, norr om centrala Uppsala, vilket Upsala Nya tidning tidigare uppmärksammat.

Sprids med växter

Hon misstänker att en del sniglar emigrerat från närliggande tomter. Andra har troligtvis kommit med blommor hon planterat på tomten, vilket är vanligt enligt Ted von Proschwitz, vetenskaplig intendent och docent vid Göteborgs naturhistoriska museum.

– Sniglar sprids framför allt när vi människor flyttar jord eller växter eftersom snigelägg eller snigelungar gömmer sig i rotsystemet, säger han.

Många sniglar dör dock om det är väldigt torrt i maj då de unga sniglarna som övervintrat vaknar. I och med att de blev bortskämda med regn i år, kan vi vänta oss många sniglar i trädgården under sommaren.

– Det är oftast så att det blir mer sniglar i områden där det regnat mycket, men sedan kan det också vara så att i områden där snigeln inte funnits tidigare eller bara ett fåtal år så kan det komma populationexplosioner. Jag har följt den här arten under flera decennier och har hört om många som dödat 1 000 sniglar per kväll. I ett fall var det en som dödade 2 000 per kväll.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det som bestämmer om det blir ett snigelår eller inte är i väldigt hög grad nederbördsmängden i månaden maj”, säger Ted von Proschwitz,

Aktiv bekämpning

Det enda sättet att påverka förökningen är att få ner antalet sniglar, enligt von Proschwitz.

– Det är viktigt att börja bekämpningen redan i maj eller i juni för då har de inte börjat sin äggläggning som pågår nu och fram till oktober. Men de lägger inte alla sina 400 ägg på en gång, så det är inte försent att stoppa förökningen, säger han.

Han rekommenderar att man hugger sniglarna med ett snitt en halv centimeter från framändan. Då dör de omedelbart. Hugger man mitt på kroppen eller strör salt över dem tar det tid innan de dör.

För att minska antalet sniglar kan man även lägga ut fällor, gift och olika typer av barriärer som elstängsel eller kopparplåt i trädgården. Har man krukor med växter som man inte vill att sniglarna ska komma åt så kan man till exempel sätta ett brett band med koppartejp runt krukan så håller man sniglarna på avstånd.

Man ska även undvika att vattna på kvällen då sniglarna är aktiva och ha en stängd varmkompost i stället för en öppen kompost där sniglarna kan frossa i godsaker. Vill man minska deras aptit kan man även plantera ärt- och bönväxter. Vanlig sallad blir de dock mer hungriga av, enligt snigelexperten.

Publicerad:

LÄS VIDARE