Uppsala

Rädda för smitta: ”Då kan det gå fort”

Av: 

Magnus Jansson Klarin

Eva Moberg och Vlad Virgil informerar tiggarna

Eva Moberg och Vlad Virgil informerar tiggarna

Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet

NYHETER

De allra flesta av Uppsalaborna lever i någon form av tillfällig bubbla med anledning av coronakrisen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men för det nästan 40-talet EU-medborgare, främst rumäner, som lever i gatumiljön gäller en helt annan bubbla.

Vlad Virgil från Socialtjänsten och Eva Moberg från Livets Ord är regelbundet ute och informerar de EU-medborgare, främst från Rumänien, som befinner sig i Uppsala.

– Vi har varit runt och har haft kontakt med i princip alla som finns i området. Sedan i början av mars har fokus varit på att informera om coronaviruset, och till hjälp har vi bland annat haft ett informationsblad som den rumänska ambassaden har hjälpt oss med. Men det är svårt, säger Eva Moberg.

Hur menar du?
– Det här är människor som lever utanför samhället, de lever i sin egen kulturella bubbla som är svår att tränga igenom. Flera har svårt att både läsa och skriva, så det är verbal information som gäller.

Det flygblad som rumänska ambassaden har tagit fram för att informera om coronaviruset.

Foto: Eva Moberg

Färre tiggare än någonsin

Den här tiden på året brukar de vara fler, men den pågående pandemin har fått effekter även för de som lever på gatan.

– Vanligtvis den här tiden på året, med bara ett par veckor kvar till Valborg, brukar det vara ungefär ett 100–tal i Uppsala. Just nu är de som mest ett 40-tal. Många av dem som brukar komma till Uppsala har valt att stanna i hemlandet på grund av krisen.

Är de oroliga för att smittas?
– Nej, det skulle jag generellt inte säga, även om en av dem nyligen sa att han ”duschar i handsprit”, men han tyckte att den svenska handspriten var för klen, säger Eva Moberg och skrattar.

– Men de inser allvaret, absolut, även om somliga inte respekterar distanseringen när de är ute och tigger, fortsätter Eva Moberg.

Finns det någon som har smittats av coronaviruset?
– Vi har ännu inte haft något fall som vi vet om. Det är svårt att veta när ingen testas, men ingen har klagat över symptom i alla fall.

”Då skulle det sprida sig väldigt fort”

För Eva Moberg och Vlad Virgil finns en stor oro att coronaviruset skulle kunna få en snabb spridning.

– Det som är väldigt oroväckande är att, om någon skulle smittas och vi får en spridning, då kan det gå väldigt fort, säger Vlad Virgil.

Vad säger ni till dem när ni är ute och informerar?
– Framförallt försöker vi trycka på att de borde åka hem. Några har redan åkt tillbaka till sina familjer, men flertalet ändrar inte sina planer utan åker hem när de har biljett. Några har inga som helst planer på att lämna Uppsala och Sverige. De väljer att bo och sova i sin bil, även om det är en ganska hård livsstil.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka blombud för att sprida kärlek och omtanke till nära och kära: Välj vacker bukett och stötta din lokala blomsterhandel i Uppsala här.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Många vill öppna upp sitt hem för utsatta kvinnor

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Coronaviruset

Prostitution

EU-migranter