Folkhälsomyndigheten drar tillbaka rapport

Av: John Granlund, Michael Toll, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Folkhälsomyndighetens siffror om antalet coronasmittade i Stockholm innehåller så pass allvarliga fel att rapporten nu dras tillbaka.

Det meddelar myndigheten via Twitter.

I går rapporterade Folkhälsomyndigheten att för varje bekräftad smittad person i Stockholm går 1 000 oupptäckta fall. Det här skulle dock ge helt orimliga resultat.

Om det hade stämt skulle närmare sex miljoner personer, bara i Stockholm, ovetandes varit smittade. Detta rapporterade Aftonbladet om under gårdagen.

Folkhälsomyndigheten sade under gårdagen att rapporten var ”missvisande”.

– Den stämmer inte, det är en hastigt framtagen powerpoint som tyvärr inte stämmer, förklarade Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten för frilansjournalisten Emanuel Karlsten.

Svar först i morgon

Nu har Folkhälsomyndigheten alltså valt att dra tillbaka rapporten helt.

Hur felet har uppkommit kan ingen i nuläget svara på. Analyschefen Lisa Brouwers kan först under torsdagen uttala sig, enligt presstjänsten, och varken generaldirektören Johan Carlson eller statsepidemiolog Anders Tegnell kan ge några kommentarer.

”Vi arbetar med en ny version just nu men ber att få vänta med att kommentera tills allt är klart, skriver Lisa Brouwers i en kommentar till Aftonbladet.

Lisa Brouwers, enhetschef på Enheten för analys vid Folkhälsomyndigheten, intervjuades om rapporten vid tisdagens presskonferens.
Foto: Peter Wixtröm
Lisa Brouwers, enhetschef på Enheten för analys vid Folkhälsomyndigheten, intervjuades om rapporten vid tisdagens presskonferens.

Läs mer i Plus om coronapandemin


PODD Så strider USA om coronaviruset

I nyhetspodcasten Aftonbladet Daily pratar vi med SvD:s Malin Ekman om det politiska läget i landet, och om hur det är att bo i New York.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE