Överläkaren rasar över kritiken mot de 22 debattörerna

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

I en debattartikel i Aftonbladet menar överläkaren Anders Jansson att sakfrågan om covid-19 har gått förlorad efter veckans mediedrev mot de 22 debattörerna.

”En vecka som fått ägnas åt vårt massmediala gatlopp i stället för vetenskaplig debatt för svenska folkets bästa.”

Anders Jansson, överläkare och en av medförfattarna till debattartikeln av de 22 forskarna och läkarna, går till hård attack mot bland annat Agnes Wold, Alex Schulman och Karin Bojs i en debattartikel i Aftonbladet.

Han menar att syftet med de debattartikeln var att om möjligt minska mängden i onödan smittade och döda med hjälp av deras forskning och kunskap.

”Okränkbar guru”

Det som i stället följde beskriver han som ett mediedrev av självutnämnda experter och bloggare, utan egna sakkunskaper, som flockades kring Anders Tegnell som blev en ”okränkbar guru och den ende sanne uttolkare av världens samlade medicinska vetenskap”.

Han kritiserar att Anders Tegnell på presskonferensen den 14 april hävdade att de 22 forskarnas data om antalet döda, 102 per dygn, inte stämde och i stället uppgav 60 döda per dygn, när nu Folkhälsomyndigheten ändrat siffran av antal döda till 85 per dygn.

”Redan 85 döda/dygn ligger mycket närmare vår skattning än Tegnells utsaga från den 14 april. Det är inte lätt med siffror, Alex, men du kunde frågat oss.”, skriver han.

Välkomnar debatt – i sakfrågan

Däremot välkomnar Anders Jansson all debatt i sakfrågan och poängterar vikten av att granska och påpeka eventuella felaktigheter.

”En fri och öppen debatt där aktörerna delar sina data och modeller fritt och där bägge sidor prestigelöst är beredda att backa om motståndarsidans argument är övertygande är en nödvändighet för att den vetenskapliga metoden ska fungera.”

Samtidigt rasar han över att en hel vecka har gått förlorad i kampen mot covid-19 som istället ägnats åt massmediala gatlopp.

”Jag anklagar er. Ni har förstört möjligheten till debatt i den viktigaste fråga Sverige ställts inför sedan andra världskriget och ni riskerar därmed människors liv. Ni borde skämmas. Allihop.”

Till Aftonbladet säger Agnes Wold att hon inte vill kommentera debattartikeln. Aftonbladet har även sökt Alex Schulman utan framgång.

Jag anklagar er,  Karin Bojs, Alex Schulman, Agnes Wold och Victor Malm. Ni har förstört möjligheten till debatt i den viktigaste fråga Sverige ställts inför sedan andra världskriget och ni riskerar därmed människors liv. Ni borde skämmas. Allihop.
Foto: TT, ANDREAS BARDELL, Wikimedia Commons
Jag anklagar er, Karin Bojs, Alex Schulman, Agnes Wold och Victor Malm. Ni har förstört möjligheten till debatt i den viktigaste fråga Sverige ställts inför sedan andra världskriget och ni riskerar därmed människors liv. Ni borde skämmas. Allihop.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE