Coronapandemin

Varningen: Ska kontrollera krogar dygnet runt

Av: 

TT

Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och inrikesminister Mikael Damberg (S) under en pressträff om ökade inspektioner på restauranger om hur de följer Folkhälsomyndighetens råd gällande coronaviruset och dess spridning.

Foto: Jessica Gow/TT

NYHETER

Barer och restauranger har varit välfyllda, trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nu skalas kontrollerna upp för att genomföras dygnet runt.

– Det här är en varning till krogar i Stockholm, ni kommer att stängas om ni inte sköter er, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Hundratals inspektioner har genomförts på de 1 500 uteserveringar som finns i Stockholms stad, säger König Jerlmyr. Men fortfarande finns restauranger som får återkommande kritik och därför går tillsynen nu in i en ny fas.

– Vi kommer att göra dygnet runt-inspektioner hos de här verksamheterna. Vi står beredda.

Hon säger att man kommer att se fler anmärkningar i Stockholms stad. Det är upp till Stockholmarna att ta ansvar och den som uppmärksammar trånga restauranger ska tipsa kommunen, enligt König Jerlmyr.

Inte stängt någon krog

Inspektionerna görs av personal från miljöförvaltningen som tittar på om restaurangerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att besökare ska äta och dricka sittande vid bord, hålla avstånd till varandra och undvika köbildning.

Det är sedan upp till Smittskydd Stockholm att behandla anmärkningarna och ta beslut om verksamheten ska stängas. Av de 200 tillsynsbesök som gjorts fram till på fredagen har ett 30-tal fått anmärkningar och då har man gjort återbesök.

– Det är bara i något enstaka fall som det kvarstått och då har vi iakttagit att de här verksamheterna har spontanstängt, säger smittskyddsläkare Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.

Regeringen har på fredagen gått ut till samtliga kommuner, via länsstyrelserna, för att be om en redovisning om hur de ökar inspektioner på restaurangerna, allt för att råden ska följas.

– Det är inte tips som delats ut, det är riktlinjer som ska följas, annars kommer verksamheter att stängas, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han tog på en pressträff upp att vårsolen, värmen, fler röda dagar och även lönen nu är på ingång, vilket ökar risken för trånga restauranger. Svenskarna visar folkvett men när människor eller verksamheter inte sköter sig måste det få konsekvenser, enligt Damberg.

– Det är ett skarpt läge nu, det är dags att följa riktlinjerna.

– Jag hoppas att vi ser bättring.

Om råden inte följs kan det leda till hårdare restriktioner, säger inrikesministern.

– Men jag hoppas att det inte ska behövas.

"Vi ser ingen lättnad"

Per Follin vill också se alla ta ansvar för att vården ska klara av den ansträngda situationen.

– Vården är belastad. Den här platåfasen är inte över, vi måste hålla ut och arbeta med de restriktioner vi har. Det är ingen lättnad. Alla kan bidra på sitt sätt, det gäller även restaurangidkare som har fått egna råd.

– Budskapet är håll avstånd, så hoppas vi att det här snart ska vara över.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa friskintyg inför resa på doktor.se – garanterat svar inom 48 timmar

Doktor.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Stockholm

Mikael Damberg

Per Follin

Coronaviruset

Smittskydd Stockholm

Anna König Jerlmyr