Efter uppmärksammade misshandeln i Kil – två 16-åringar åtalas

En film från en misshandel i Kil fick stor spridning i sociala medier och orsakade starka känslor.

Nu åtalas två 16-åringar för misshandel.

– Det har varit någon sorts pågående konflikt mellan två grupperingar, och sen har det väl utmynnat i det som skedde, säger åklagaren.

På filmsekvensen syns hur en förare av en epatraktor blir neddragen på marken och får motta flera sparkar, innan han lyckas köra iväg från platsen. Händelsen utspelades i värmländska Kil den 1 maj, och har uppmärksammats stort efter att filmen fick spridning i sociala medier. En flicka i tonåren fångade misshandeln med sin mobilkamera.

”Kommit in rasistiska kommentarer”

– Jag kan tycka att det är beklagligt med den här spridningen. Det har skapat mycket uppståndelse med väldigt tråkiga kommentarer i kommentarsfälten, säger åklagare Sara Nerman.

– Det har kommit in rasistiska kommentarer. Men det är inte något som påverkar huruvida de här ska dömas eller inte. Det här är ett brott, menar jag, oavsett hur man ser ut eller varifrån man kommer.

På filmsekvensen syns hur en förare av en epatraktor blir neddragen på marken och får motta flera sparkar, innan han lyckas köra iväg från platsen.
På filmsekvensen syns hur en förare av en epatraktor blir neddragen på marken och får motta flera sparkar, innan han lyckas köra iväg från platsen.

Nu har två 16-åringar åtalats för misshandel av föraren av epatraktorn. Tonåringarna har utdelat både slag och sparkar, och tagit ett hårt grepp om förarens hals, enligt åtalet. Den åtalade är medborgare i Syrien, respektive Afghanistan.

En av 16-åringarna åtalas även för att ha hotat passagerare i epatraktorn.

Åklagaren: Konflikt mellan två grupperingar

Upprinnelsen till misshandeln ska vara en konflikt i Kil, enligt åklagaren.

– Det har varit någon sorts pågående konflikt mellan två grupperingar, och sen har det väl utmynnat i det som skedde.

I utredningen framkommer uppgifter om att de nu åtalade ska ha utsatts för rasistiska påhopp. Men ingen annan förundersökning pågår, enligt åklagaren.

Om 16-åringarna döms ligger straffvärdet på ungdomstjänst, och om deras inställning till åtalet säger Sara Nerman:

– De medger till viss del vissa saker, och den ena menar att det här är något som man gjort i självförsvar för att man blivit påhoppad, förföljd och kränkt.

Föraren: Det är jobbigt det som filmen visar

Den ene 16-åringen har för polisen berättat att han ångrade sig, och att han var rädd att föraren hade misshandlats så svårt att han fått en hjärnskada.

Epaföraren, som inte skadades allvarligt, har för polisen berättat om vilka konsekvenser spridningen av filmen har fått: “Det är jobbigt. Det är svårt att förklara. Det är jobbigt det som filmen visar. Det är också många som skrivit till mig. De har skrivit att jag är värdelös och att jag inte kan slåss. Några av kommentarerna har kommit via Facebook. Det finns även andra som jag inte har orkat titta på. De som skrivit är inga personer som jag känner. Jag har även fått andra kommentarer från folk som skrivit "bra" saker”.

Rättegången ska hållas i Värmlands tingsrätt i mitten av augusti.

Publisert:

LÄS VIDARE