Paris flämtar och sätter värmerekord

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Människor svalkar sig i fontänen i Trocaderoträdgården i Paris den 28 juni, då värmen senast slog till i huvudstaden.
Foto: Lewis Joly/AP/TT
Människor svalkar sig i fontänen i Trocaderoträdgården i Paris den 28 juni, då värmen senast slog till i huvudstaden.

Det blev en het dag i norra Frankrike, när en kort men intensiv europeisk värmebölja nådde sin topp under torsdagen.

Flera delar av Frankrike, bland annat Paris, har färgats ilsket röda på väderinstitutets karta. Myndigheterna avrådde befolkningen från att vistas utomhus mer än nödvändigt.

På flera platser i norra Frankrike översteg torsdagens temperaturer 40 grader, enligt det meteorologiska institutet Météo France.

I Paris uppmättes hela 42,6 grader – den varmaste temperaturen som huvudstaden hittills sett. Därmed slogs också det tidigare rekordet på 40,4 grader från juli 1947. Hälsodepartementet varnar för att värmen troligen upplevs ännu högre på grund av den täta bebyggelsen.

– Det är skitjobbigt, särskilt eftersom det är så fuktigt just nu. Det bästa man kan göra är att stänga in sig, och hålla sig hemma. Att bara gå några steg innebär att man svettas jättemycket, säger Daniel M. Nino Cortés, som bor i Paris.

Lärt sig en läxa

Minnet av rekordvärmen från sommaren 2003 är fortfarande färskt i Frankrike. 15 000 människor uppskattas då ha avlidit till följd av hettan, varav många var äldre. Myndigheterna kritiserades senare för att ha misslyckats med att mobilisera sjukvården och andra samhällsinstanser.

Flera ministrar blev också kritiserade för att de hade den dåliga smaken att befinna sig på semester när värmen slog till.

Sedan dess har en rad nya åtgärder införts i förebyggande syfte. Ett nytt nationellt varningssystem har implementerats, och enligt nyhetssajten France24 har lokala myndigheter bland annat fått i uppdrag att föra register över äldre medborgare, för att kunna ringa och höra hur de mår i värmen.

– Man hör varningar överallt. Jag har fått rekommendationer och långa mejl från mitt jobb och mitt elbolag om hur jag ska äta och dricka, och på tunnelbanan och på tv pratar de också jättemycket om det, säger Daniel M. Nino Cortés

– Man ser inga äldre ute på gatorna alls, fortsätter han.

Andra värmeböljan

Värmevågen är den andra att svepa in över Europa under loppet av en månad. Frankrike satte då nytt värmerekord, när 46 grader uppmättes i Vérargues i södra Frankrike den 28 juni. Det är den högsta temperaturen landet sett sedan mätningarna började, enligt Reuters.

Brittiska meteorologer uppger att 38,1 grader uppmätts på torsdagen, vilket är det högsta hittills för juli månad, skriver Reuters. Under dagen uppmättes också nationella temperaturrekord i Tyskland, Belgien och Nederländerna, med 41,5, 40,6 respektive 40,7 grader, enligt AFP.

Publicerad:

LÄS VIDARE