Flera hot mot hbtqi-personer – Charlie vill möta hatarna

Av: Maria-Elena Zelaya

Publicerad:

En människoliknande docka med en snara runt halsen och prideflaggan i handen hängdes upp i Tranemo.

Nu vill Charlie Bergström träffa de som hängde upp dockan.

– Jag vill att de ska se vilka vi är som de hånar och hotar.

Dockan hängdes upp i ett träd med en skylt där det stod ”pedofil”. Den upptäcktes under Tranemo Prides sista festivaldagar, förra veckan.

– De som ligger bakom det här vill uppenbarligen skrämma oss, de lyckades också med det på ett lite nytt sätt med den här dockan. Det är ett uppenbart mordhot, de vill se oss dingla, säger Stina Nilss, ordförande i RFSL Sjuhärad och projektledare för Tranemo Pride till Göteborgs-Posten.

Charlie Bergström som identifierar sig som icke-binär, såg bilden på dockan och bestämde sig för att skriva ett inlägg på Facebook om händelsen. Tanken var att bjuda hem de, som hängt upp dockan, på middag för att träffa Charlie och Charlies fru och barn – för att visa att de också är människor.

Charlie Bergström identifierar sig som icke-binär och tycker hot och hat mot hbtqi-personer måste tas på större allvar.
Foto: Privat
Charlie Bergström identifierar sig som icke-binär och tycker hot och hat mot hbtqi-personer måste tas på större allvar.

– För personen som hotar så blir vi som en enda stor klump. Det är lätt att glömma att det är enskilda människor som alla är olika, som har familjer, vänner och som gör en massa olika saker i sina liv som en vill fortsätta få göra i lugn och ro. Sedan händer sådana här saker och då ville jag humanisera, det är oss du pratar om, det är sådana som blir porträtterade hängandes i det här trädet. Vi har barn, vi har liv och vi är människor, säger Charlie Bergström.

Händelsen med dockan polisanmäldes men förundersökningen lades ner i brist på bevis. Efter inlägget möttes Charlie Bergström av en kärleksbomb från hundratals människor men även av personer som uttryckt att de är glada över händelsen i Tranemo.

– Responsen var ju enorm och nästan bara positiva. Jag är ju inte särskilt förvånad över hatet. Det har varit flera händelser den senaste tiden och hatbrotten har ökat de senaste åren. Det skrämmer mig, säger Charlie Bergström.

Flera händelser samma vecka

Dagarna innan Tranemo skrev bland annat Aftonbladet att RFSL lämnar återbud till Almedalsveckan i Visby för första gången. De gör det som en markering mot hot och hat från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. I en debattartikel meddelar flera av RFSL:s distrikt att de i mars utsattes för ett koordinerat attentat.

”En natt i mars utsattes RFSL och HBTQ-organisationer i fem västsvenska städer för ett koordinerat attentat. Nazister spärrade av ingångarna till våra lokaler med kedjor, band och klistermärken med nazistsymboler och orden ”krossa homolobbyn”. Med detta fick vi också brev med flera hot och ett klargörande om att vi ska ”ställas till svars för brott mot folket”.

Samma vecka riktade en person ett luftvapen mot en queerkrog i Stockholm. Personen greps misstänkt för vapenbrott och grovt olaga hot mot grupp.

Efter att Charlie Bergström fick barn har familjen varit försiktig med att sticka ut hakan i sådana här frågor. Men nu upplevde de att det var nog.

– Någon måste säga i från, då kan det lika gärna vara jag.

”Skrämmer mig”

I Charlie Bergströms inlägg skriver en person i kommentarsfältet; ”Nu hänger det dockor i träden men snart så är det människor”. Charlie Bergström håller med och tycker att de olika händelserna borde tas på större allvar.

– Många som går runt och lever sina vanliga liv och inte utsätts för förtryck tänker att vi har kommit väldigt långt i Sverige. Att hbtqi-personer är väldigt accepterade i vårt land, det är andra länder som sådant här händer. Men det här händer i Sverige också och förhoppningsvis har de fått upp ögonen för det, säger Charlie Bergström.

Tidigare har Charlie Bergström gått i Prideparaden med sin familj. I år, efter det som hänt, är det inte säkert att det blir så.

– Jag tycker det är fruktansvärt och jag blir väldigt illa berörd. Tänk om nazister stormar paraden vi tänkt gå i. Det skrämmer mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE