Oxfam

Oxfam kritiseras för sexskandal i Haiti

Av: 

TT

Det var i samband med hjälparbete efter jordbävningen i Haiti som sexköpen ska ha gjorts. Arkivbild.
Det var i samband med hjälparbete efter jordbävningen i Haiti som sexköpen ska ha gjorts. Arkivbild.

NYHETER

Hjälporganisationen Oxfams brittiska avdelning får stark kritik för sitt agerande i samband med att anställda köpt sex i Haiti 2011. Organisationen svek sitt uppdrag, konstaterar en ny myndighetsrapport.

Misstankarna om sexköp dök upp för drygt ett år sedan och ledde till att Oxfam förlorade över 7 000 givare, skriver Sky. Sedan dess tillåts inte organisationen verka i Haiti och brittiska myndigheter har utrett dess agerande.

I rapporten beskrivs hur organisationen i det nyss jordbävningsdrabbade landet präglades av en dålig kultur där anklagelserna om oegentligheter inte togs på allvar.

Svek sitt uppdrag

Oxfam svek sitt uppdrag att skydda och hjälpa människor, skriver rapportförfattarna vidare och framhåller samtidigt hur ingen organisation är viktigare än sitt uppdrag att hjälpa människor.

Oxfams ordförande i Storbritannien, Caroline Thomson säger i en video på organisationens hemsida att hon accepterar rapportens slutsatser.

– Det som hände på Haiti är en skam och vi beklagar djupt det som inträffade. Jag vill återigen be om ursäkt till Haitis befolkning och till våra givare här hemma. Vi svek er, säger hon i videon.

Fyra sparkades

Organisationen genomförde kort efter brottsmisstankarna först uppdagades en egen utredning, som resulterade i att fyra medarbetare fick sparken och ytterligare tre lämnade organisationen frivilligt. Bland dem som tvingades bort var den dåvarande landschefen i Haiti.

Den direkta konsekvensen av myndighetsrapporten är en offentlig varning.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Beväpnade utlänningar gripna i Haiti

ÄMNEN I ARTIKELN

Oxfam

Haiti

Sexuella övergrepp