Brott

Vansinnesföraren släpps på fri fot – polisen fruktar nya bilrån

Uppgifter: Lapp med lista på bilar hittad i 19-åringens cell

Av: 

Jamshid Jamshidi

NYHETER

Han stjäl lyxbilar, döms, rymmer och stjäl igen – på bara fyra år har 19-åringen varit misstänkt för över 200 brott.

I hans fängelsecell hittades nyligen en lapp fylld med registreringsnummer på bilar, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Nu släpps ”Vansinnesföraren” på fri fot och polisen fruktar nya bilrån.

Gång på gång begår den i dag 19-årige unge mannen uppmärksammade brott.

Tonåringen har sedan tidig ålder beskrivits som väldigt brottsaktiv och farlig.

När den unga kriminella mannen greps som 15-åring hade han redan då gjort sig känd hos polisen. Upprepande gånger hade han stulit bilar och gett sig ut på vansinnesfärder. Bland annat har han kört 229 km/h med en stulen Lexus, och åkt mot färdriktningen. Vid ett tillfälle tvingades polisen köra ned i diket för att inte krocka med vansinnesföraren.

Gång efter annan har den unga mannen tagits in på ungdomshem, men han har ständigt lyckats rymma – och på flykten har han fortsatt kapa lyxbilar.

När han 2017 hade fyllt 17 år beskrev frustrerade poliser det som att det pågick en ”katt-och-råtta lek”.

16-åringen tankade en stulen bil. Användes som bevis inför domen som föll i april.
Bilen som användes under vansinnesfärden i augusti 2015. Bild från polisens förundersökningsmaterial.

Lista med registreringsnummer

Han riktade främst in sig på lyxbilar från tillverkare som Porsche, Mercedes och BMW – och kartläggningen av SVT:s ”Uppdrag granskning” visar att han sedan 2015 varit misstänkt för 221 brott.

Sommaren 2018 dömdes han som myndig, varpå straffet för första gången kunde bli fängelse. Hovrätten fällde honom för två rån, två grova stölder och två grova hälerier. Påföljden blev två år sex månaders fängelse.

Även under sin tid som inlåst har bilkaparen ställt till med problem. Enligt handlingar från Kriminalvården har 19-åringens agerande lett till att han fått varningar, och vid flera tillfällen har han isolerats.

Under onsdagen, efter att han avtjänat två tredjedelar av straffet, släpptes 19-åringen ut från anstalten.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hittade kriminalvårdarna nyligen en papperslapp i 19-åringens cell. Där fanns registreringsnummer på olika bilar listade, enligt Aftonbladets källor.

Polisen fruktar att hans brottslighet kan fortsätta – och att bilägare kan falla offer.

Mannen har tidigare dömts till ungdomsvård för bland annat grov vårdslöshet i trafik, grov stöld, grovt häleri samt flera fall av olovlig körning. Brotten ägde rum juni-november 2015 och innefattar en vansinnesfärd med en stulen Lexus på E4 i augusti. När det gick som snabbast körde 16-åringen i 229 km/h.
Mannen har tidigare dömts till ungdomsvård för bland annat grov vårdslöshet i trafik, grov stöld, grovt häleri samt flera fall av olovlig körning. Brotten ägde rum juni-november 2015 och innefattar en vansinnesfärd med en stulen Lexus på E4 i augusti. När det gick som snabbast körde 16-åringen i 229 km/h.

”Orsakat en del bekymmer”

I samband med att den unga kriminella mannen skulle släppas informerades poliser i Stockholms län om att 19-åringen nu kommer vara på fri fot.

– Vi är medvetna om att han släpps, och informationen har delgetts oss. Han är en intressant individ på många sätt, och när intressanta personer blir frisläppta går vi ut med informationen till våra anställda, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla där 19-åringen begått flera brott.

Magnus Nilsson har följt tonåringens framfart sedan ung ålder.

– Han har förorsakat en del bekymmer och huvudbry för ganska många lokalpolisområden runt om i hela regionen. Hans brottsliga karriär tog på allvar fart när han bodde i vårt område, men sen spann det vidare till hela regionen.

Nilsson har själv gripit 19-åringen när han satt i en stulen bil.

– Om man tittar historisk så har han varit väldigt ung och inlåsning har inte haft stor effekt på hans inställning till att begå nya brott. Jag tror inte kollegorna blir så vansinnigt förvånande om det kommer nya brottsmisstankar.

– Men han dömdes till fängelsestraffet och nu har han satt av den tiden, då är det dags att börja om – nu är det upp till honom att välja hur han vill göra med det.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Vansinnesförare döms – igen – för allvarliga brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Bilar

Kriminalvården